Субота, 4 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

В Україні провели першу операцію на серці із застосуванням робота Da Vinci

Важливо

В Україні провели першу операцію на серці із застосуванням робота Da Vinci. Виконали унікальне втручання кардіохірурги Лікарні Святого Пантелеймона Першого медоб’єднання Львова. За допомогою робота вони врятували життя чоловіка із передінфарктним станом і таким чином “започаткували новий етап у розвитку української кардіохірургії – роботизований”.

Про це повідомили в Першому медичному обʼєднанні Львова.

Пацієнт – 44-річний Сергій Шаріков родом з Волині. Торік у чоловіка з’явилася задишка та пекучий біль в ділянці серця. Лікарі, до яких звернувся по допомогу, виявили у нього стенокардію. Вона виникла внаслідок порушення кровопостачання міокарда, тому лікарі призначили медикаментозне лікування. Спершу стало легше, симптоми зникли. Та за кілька місяців консервативне лікування вже не допомагало. За словами пацієнта, у нього був настільки пекучий біль і задишка, що він не міг піднятися на третій поверх.

Сергій звернувся до спеціалістів лікарні св. Пантелеймона. Пацієнтові зробили коронарографію та встановили діагноз – ішемічна хвороба серця.

“На момент звернення одна з головних артерій у серці Сергія була звужена аж на 80%. Відповідно кровопостачання цією судиною було вже майже відсутнє. Такий стан лікарі називають передінфарктним. Пацієнт потребував термінової операції на серці”, – йдеться у повідомленні Першого медобʼєднання Львова.

Команда кардіохірургів, яку очолив керівник Центру серця та судин Роман Домашич, вирішила прооперувати пацієнта за допомогою робота Da Vinci. Такий спосіб втручання має низку переваг: маленькі проколи замість великих розрізів, точність виконання та швидка реабілітація.

Досі в Україні ще не проводили операцій на серці із застосуванням робота-хірурга. Львівські кардіохірурги провели таку операцію першими і майже рік готувалися до такого оперативного втручання, стажувалися у провідних клініках США та Європи.

Сергій Шаріков став першим в Україні пацієнтом, якому виконали операцію на серці за допомогою робота. Через чотири маленькі проколи кардіохірурги дісталися до серцевого мʼяза чоловіка, відділили артерію від волокон міокарда, звільнили судину і відновили повноцінне кровопостачання.

“Це був довгий шлях до проведення такого втручання, але ми впорались. І нині ми вже готуємося до наступного роботизованого втручання на серці. Ми зараз на шляху до розвитку роботизованої кардіохірургії в Україні”, — зазначив Роман Домашич.

Операція тривала три години. Вже на четверту добу волинянин поїхав додому без жодних скарг.

Фото – Перше медичне об’єднання Львова

Як розповідало раніше BitukMedia, львівські кардіохірурги пересадили серце 42-річному чоловіку, який за тиждень переніс два інфаркти.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі