Субота, 4 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Підлітку зі Львова наростили шкіру на стопі та вберегли ногу від ампутації

Важливо

Впродовж року травматологи Дитячої лікарні Святого Миколая боролись за кінцівку 13-річного підлітка. Львівські спеціалісти наростили дитині нову шкіру й зміцнили її стовбуровими клітинами. Рік тому на пішохідному переході автобус переїхав йому ногу.

Про це повідомляє сторінка Дитячої лікарні Святого Миколая.

Пацієнт – 13-річний Микола зі Львова. Після ДТП практично уся стопа хлопчика залишилася без шкіри. Закордонні медики запевняли, що він не зможе ходити, і єдиний вихід – ампутація стопи. 

Ортопеди-травматологи дитячої лікарні взялись відновлювати покрив травмованої ділянки. І процес нарощування тривав три місяці. Після цього хлопчик знову став на ноги та почав ходити. А ще за два місяці – бігати.

Але новоутворена шкіра була дуже чутливою. Щойно Микола починав активно рухатись, на стопі утворювались ділянки тиску, які призводили до попрілостей та нових ран. Тому ортопеди-травматологи вирішили застосувати регенеративну медицину – вживити у травмовану частину ноги стовбурові клітини.

Фото – Дитяча Лікарня Святого Миколая

“Таке лікування мало покращити загальний стан шкіри, зробити її більш пружною, а ще – зміцнити її барʼєрну функцію. Адже вкрай важливо, щоби кістка, яка росте зі стопою, не тиснула на новостворену шкіру. І спільно з італійським колегою – хірургом Роберто Брамбілло – вживили пацієнту клітини з його власної жирової тканини”, – йдеться у повідомленні медзакладу.

“Ми забирали з живота дитини жирову тканину. Через спеціальний фільтр з неї отримували мезенхімальні стовбурові клітини та вводили їх в ті ділянки мʼяких тканин, де ми хотіли отримати покращення локальної ситуації”, – розповідає завідувачка відділення ортопедії і травматології Галина Гачкевич.

Операція тривала лише годину. Вже наступного дня Микола повернувся додому. Медики запевняють: стан шкіри на його стопі суттєво поліпшиться за три місяці. Тоді він зможе вести максимально активне життя без постійних перев’язок та відвідування лікарів.

Як розповідало раніше BitukMedia, в Україні провели першу операцію на серці із застосуванням робота Da Vinci.

 

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі