Середа, 1 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Похована під королем: знайшли капсулу часу віком 99 років (ВІДЕО)

Важливо

У Гаазі розкрили 99-річну капсулу часу, яку знайшли під статуєю короля Вільгельма II. Знахідку випадково зробили під час ремонту будівлі голландського парламенту. Мерія міста збирається продовжити традицію.

Про це пише RFI з посиланням на AFP.

Розтин капсули відбувся у понеділок, 29 січня. В урочистій обстановці у кімнаті, заповненій журналістами, металеву скриньку відкрив мер Гаагі Ян ван Занен. У ньому опинилися листи, документи та книги.

Повідомляють, що серед виявлених книг був тритомник французькою мовою, в якій популярний військовий історик початку ХХ століття, голландський генерал Франсуа де Басо розповів про битви Вільгельма II проти Наполеона, зокрема про битву при Ватерлоо у 1815 році.

У капсулі часі знайшли книги з історії. Фото – Phil Nijhuis / ANP/AFP

“Дуже приємні враження від тих днів. Був вірш для короля, а також вірш для міста та країни. Це повернуло наш 2024 рік на 99 років назад”, — сказав Ван Занен AFP.

Робітники виявили металеву капсулу під час ремонту будівлі парламенту між стінами, що підтримують постамент короля Вільгельма II. За словами мистецтвознавиці Софі Олі, для істориків, які не підозрювали про існування капсули, ця знахідка стала “величезним сюрпризом”.

Місто вже будує плани продовжити традицію, заклавши власну капсулу часу, коли у 2028 році статую замінять, сказав мер. “Ідея зараз полягає в тому, щоб попросити жителів Гааги порадити нам, що покласти в скриньку для тих, хто відкриє її через 100 років”, — сказав Ян ван Занен.

Він пообіцяв підтримати вибір народу, але, за його словами, волів би наповнити капсулу “текстами і деякими зображеннями сучасності, інформацією про реновації і монетою, наприклад, євро”.

Як розповідало раніше BitukMedia, компанія Google випустила інтерактивний сервіс “Капсула часу” (Trends Time Capsule). Він дозволяє ознайомитись з історією зміни трендів у цій пошуковій системі.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі