Четвер, 2 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

В українському музеї створили унікальний календар про хліб

Важливо

Музей спротиву Голодомору в Дніпрі створив унікальний календар на 2024 рік “Український хліб”. Кожен місяць присвятили традиційній обрядовій випічці, яку виготовляли на одне зі свят. Календар є у відкритому доступ у мережі.

Про це розповідає Суспільне.

Календар створили співробітниці музею – методистка Віра Аннусова й художниця Юлія Лисенко. В основу лягли спогади старожилів, які зібрала переселенка із Луганщини Аннусова. Скачати календар можна за посиланням.

“Сам по собі хліб, навіть буденний, – він теж святий. Люди старшого покоління, мабуть, пригадують саму магію приготування хліба. Його пекли раз на тиждень, у суботу, а в п’ятницю наші бабусі заносили велике дерев’яне корито із борошном, робили луночки, вставляли туди глиняні горщики, наливали гарячої води, щоб зігріти борошно, щоб хліб був кращим. Ввечері готували дріжджі, а ще пізніше в макітрі вчиняли тісто. Ставили в тепле місце, і бабуся майже всю ніч спала, підбиваючи тісто”, – згадує Віра Аннусова.

Різновиди хліба відображають основні обрядодійства із хлібом, які лишилися ще з язичницьких часів і перейшли у християнство. Такими є середохресні хлібці, які виносили у поле навесні, чи драбинки із бубличного тіста, які ставили потім у “червоний кут”.

“Драбинки ставили у святий куточок. Коли в родині траплялася якась біда, їх ставили на причілкове вікно. Вірили: саме по цій драбинці ангели спустяться в оселю й допоможуть людям», – розповідає Аннусова.

Як розповідало BitukMedia, мисткиня з Бережан на Тернопільщені Віта Перфецька-Білоус виготовляє воскові віночки. Таким чином відроджує традицію своїх предків. Каже, що перший виготовила на своє весілля.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі