П’ятниця, 17 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Відроджує традиції бабусі – українка виготовляє воскові віночки

Важливо

Мисткиня з Бережан на Тернопільщені Віта Перфецька-Білоус виготовляє воскові віночки. Таким чином відроджує традицію своїх предків. Каже, що перший виготовила на своє весілля.

Із жінкою поспілкувалося Суспільне.

Воскові віночки робили у цетральних регіонах України – на Полтавщині, Черкащині й Чернігівщині. На заході України використовували восковані квіти, розповідає Віта.

“Якщо подивитися на мою бабусю, яка мала віночок, то в неї був восковий, звичайна така восковиця, додатково були ще квіти, зроблені з білого паперу”, – розповідає майстриня.

Фото: Суспільне

Аби зробити восковиці, жінка створює квіти із гофрованого паперу і занурює їх у суміш воску і парафіну. Потім струшує зайві краплі.

“Потрібно враховувати, що від воску і парафіну квітка темніє. Занурюю спочатку у віск, потім у холодну воду. Роблю такі восковиці поступово, бо це повільний процес. Наприклад, одну зробила, трішки відклала в бік, беру інший дротик”, – ділиться технологією жінка.

Готовий вінок важить понад кілограм.

Як розповідало BitukMedia, Марія Кобець із Брусилова на Чернігівщині виковала сокиру для генерала Валерія Залужного. Жінка зайнялася ковальством після того, як її чоловік пішов на фронт.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі