Четвер, 2 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Один з семи: 13-річного хлопця вилікували від агресивного раку мозку

Важливо

13-річний хлопчик з Бельгії став першою у світі дитиною, якій вдалося цілковито одужати від раку – гліоми стовбура головного мозку. Це один з найважчих та агресивних видів раку. Лукас – єдиний з семи пацієнтів вилікувався повністю.

Про це розповідає Science Alert.

Пухлина, що має повну назву дифузна внутрішня гліома мосту (DIPG), щороку діагностується приблизно у 300 дітей у Сполучених Штатах і близько в 100 – у Франції.

Лукасу її діагностували у шість років. В останні десятиліття медицина досягла великих успіхів у боротьбі з дитячим раком. Але не з цим видом пухлин. Від батьків не приховували, що в їхнього сина практично немає шансів на життя: більшість пацієнтів після встановлення діагнозу DIPG не протримуються і року, лише 10% живуть більше двох років.

Вважається, що променева терапія може уповільнити поширення хвороби. Але жодні ліки не показали себе достатньо ефективними, щоб досягти повного одужання.

Батьки Лукаса привезли його до Франції, аби взяти участь у клінічних випробуваннях нових ліків від BIOMEDE, яке займається тестуванням експериментальних препаратів проти дифузної внутрішньої гліоми моста. З самого початку пацієнт почав добре реагувати на протипухлинний препарат, призначений випадковим чином.

МРТ показало, що пухлина повністю зникла. Семеро інших дітей, які також брали участь у випробуваннях, прожили значно довше за прогнози, але їм не вдалося повністю вилікуватися. Вчені мають намір провести дослідження, щоб зрозуміти, чому саме Лукас одужав. Вони зазначили, що пацієнти реагували на препарат по-різному через індивідуальні біологічні особливості їхніх пухлин.

Дослідники припускають, що річ у вкрай рідкісній мутації пухлини Лукаса, яка могла посприяти її більшій чутливості до препарату. Тому надалі спробують відтворити мутацію у культурі ракових клітин і глянути, чи препарат так само ефективно їх знищуватиме. Якщо так, то варто буде зайнятися пошуком препаратів, які зімітують вплив мутації в інших пацієнтів із дифузною внутрішньою гліомою моста та зроблять їх такими ж чутливими до терапії раку.

Попри те, що дослідники в захваті від результатів, які продемонстрував новий препарат, вони попередили, випадок одиничний і до можливого широкого лікування ще далеко.

Як розповідало раніше BitukMedia, науковці британського Нотінгемського Трентського університету розробили експрестест, який дозволяє виявити пухлину мозку за аналізом крові з пальця.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі