Вівторок, 7 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Небезпечні іграшки: лікарі врятували хлопчика, який проковтнув 20 магнітів

Важливо

Хлопчика, який проковтнув 20 магнітів, врятували лікарі столичного “Охматдиту”. Всі вони знаходились у різних частинах шлунково-кишкового тракту, проте були зʼєднані між собою. Дитина знайшла магніти в іграшковому конструкторі. 

Про це повідомляють у Національній дитячій спеціалізованій лікарні “Охматдит”.

Коли хлопчик поскаржився на біль у животі, батьки звернулися до лікарів. Вже перший рентген виявив у травному каналі цілу групу сторонніх тіл, кажуть медики.

Магніти опинилися у різних частинах шлункового тракту, але були з’єднані між собою. Медики прийняли рішення про термінову операцію, адже адже кожна година зволікання могла погіршити стан пацієнта.

Фото – НДСЛ Охматдит

“Відмінність магнітів від інших сторонніх тіл, які можуть проковтнути діти, полягає у їх притягненні один до одного та защемленні тканин. Як наслідок, виникають зони некрозу (змертвіння), перфорації порожнистих органів, шлунково-кишкові непрохідності тощо”, – пояснюють лікарі.

Команда ендоскопістів виявила зчеплені між собою магніти. Вони захопили перший магніт й змогли витягти його разом з ланцюжком з 18-ти інших. Але один магніт видалити ендоскопічно не вдалось, тож до операції долучились хірурги. Була виконана лапаротомія та ретельна ревізія органів черевної порожнини. Під час цього в дитини було виявлено пʼять перфоративних отворів та останній елемент конструктора. Всі отвори були закрито, а магніт видалено.

Дитину було врятовано, зараз хлопчик проходить післяопераційний курс лікування та реабілітації. 

“Але, на жаль, так трапляється не завжди. Наслідки проковтування сторонніх тіл бувають жахливими навіть після їхнього видалення. Маленькі пацієнти можуть сильно погіршити якість свого життя, а інколи й втратити його”, – зазначають в “Охматдит”.

Медики застерігають бути вкрай обережними та уважними до всіх предметів/іграшок/рідин, що можуть потрапити до організму дитини. Це важливо для збереження їхнього життя та здоровʼя. “Якщо ж дитина вже щось проковтнула або заглитнулася, не намагайтесь дістати предмет самостійно, не викликайте в дитини блювання та не годуйте її” – у такому випадку лікарі радять негайно звернутись за медичною допомогою.

Як розповідало раніше BitukMedia, медики Львівської обласної дитячої клінічної лікарні “Охматдит” прооперували 8-річного Любомира. Хлопчик 1,5 роки жив із маленькою хвойною гілочкою у бронхах, а йому діагностували пневмонію.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі