Вівторок, 30 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Українські полярники розшифрують геноми організмів з озер Антарктики

Важливо

Українські вчені з полярної станції “Академік Вернадський” розшифрують геноми організмів з озер Антарктики. Вони мають на меті дослідити їхні механізми адаптації до складних умов навколишнього середовища. В умовах зміни клімату ця інформація буде дуже корисною

Про це повідомили в Національному антарктичному науковому центрі.

У прісноводних озерах Антарктики є життя, але не дуже різноманітне. Переважно їх населяють ракоподібні:

  • веслоногі раки (Copepoda), найпоширенішим серед яких є вид Boeckella poppei;
  • види роду Brancinecta.

Вони легко адаптуються до швидких змін температури й солоності води. Однак внаслідок чого це відбувається – вченим ще належить зʼясувати.

Представники роду Brancinecta

“В умовах зміни клімату ця інформація є вкрай корисною для людства. І першим етапом такого дослідження є прочитання повного набору генетичної інформації – геному цих видів”, – розповіли полярники.

Заступниця директора НАНЦ з наукової роботи Ірина Козерецька подала заявку на проведення досліджень з повного прочитання геномів прісноводних організмів Антарктики до Українсько-австралійського дослідницького фонду.

НАНЦ став однією з дев’яти наукових установ України, яка отримала грант – доступ до дослідницької інфраструктури Австралії.  Протягом 2024 року полярники планують передати в Австралію зразки та прочитати їхній геном. Отримані результати вчені обіцяють опублікувати після завершення всіх робіт.

Як розповідало раніше BitukMedia, українські вчені відкрили новий вид антарктичних п’явок. А ще й встановили, що мільйони років тому його предки мігрували спершу з Антарктики в Арктику, а потім назад в Антарктику!

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі