Субота, 11 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Подякуйте грибам: на ринок вперше виходить біолюмінесцентна кімнатна рослина (ВІДЕО)

Важливо

Петунія з генами грибів надійшла у вільний продаж в США. Біотехнологічна фірма Light Bio розпочала продаж Petunia Hybrida з квітками, які протягом дня виглядають білими, але в темряві починають світитися слабким зеленим світлом. Споживачі можуть замовити генетично модифіковану рослину для будинку або саду.

Про це розповідає Nature.

Ця “новаторська подія” — створити рослину, здатну світитись досить яскраво, щоб її можна було побачити неозброєним оком, — заявив Nature Дієго Орсаєс, ботанік з Інституту молекулярної та клітинної біології рослин у Валенсії.

Перші рослини з біолюмінісцентними клітинами з’явилися ще в 1980-х, але світіння було тьмяним, а рослини потребували спеціального підживлення або особливих умов.

А от теперішня петунія-світлячок яскраво світиться і не потребує спеціального “харчування” завдяки групі генів біолюмінесцентного гриба Neonothopanus nambi. Реакція, що викликає світіння гриба, заснована на кавової кислоти, яку виробляють її наземні пагони. Петунія з генами гриба виробляє ферменти, які перетворюють кавову кислоту на світловипромінювальну молекулу люциферин, а потім переробляють її назад на кавову кислоту, забезпечуючи стійку біолюмінесценцію.

Дослідники обрали петунію невипадково: цей тип рослини не є рідним для Північної Америки і не є інвазивним видом. Тому шанси того, що модифіковані гени поширяться на місцеві рослини та порушать екосистеми, вважаються мінімальними. Водночас доступність рослин, які пройшли редагування генів, як вважають дослідники, позитивно вплине на попит.

Як розповідало раніше BitukMedia, співзасновник компанії “Паперія” Артем Силко із Броварів створив квітучий календар на наступний рік. У папері знаходяться насіня квітів та городніх рослин. У такий спосіб чоловік вирішив бороться із засміченням міського простору.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі