Неділя, 28 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Самотня самка ската завагітніла без партнера. Як таке можливо?

Важливо

Персонал акваріума в Північній Кароліні (США) з подивом констатував вагітність самки ската попри відсутність в її акваріумі самця. У вчених є кілька теорій про те, як це могло статися, і одна стосується самця акули.

Про це розповідає Science Alert.

За словами виконавчої директорки Лабораторії акул Ейпріл Сміт, доглядачі тварин запідозрили, що самка ската захворіла на рак, коли та почала набрякати. Але згодом тварині зробили УЗД, яке показало вагітність.

Сміт припустила, що у цьому випадку йдеться про партеногенез – процес, в якому самка може виробляти ембріон нестатевим шляхом без запліднення яйцеклітини спермою. Це механізм виживання, який дозволяє зберегти вид, і зазвичай він трапляється в ситуаціях, коли немає самців, наприклад, у зоопарку або акваріумі.

Втім, вчені мають і більш несподівану, пікантнішу версію. На неї наштовхнули сліди укусів, які помітили на самці ската. Вона ділила свій акваріум із двома молодими бамбуковими акулами-самцями. Тим властиво кусатися при спарюванні.

Бамбукова акула. Фото – Wikipedia

Тепер вчені чекають на потомство, чий вигляд має однозначно підказати, з чим вони мають справу – непорочним партеногенезом чи збоченим статевим актом. Акули та скати таксономічно близькі між собою, тому схрещування теоретично можливе.

Останнє ультразвукове дослідження показало, що самка ската вагітна двома, а, можливо, й трьома дитинчатами. Отже шокуючу теорію можна буде підтвердити після народження дитинчат. Працівники Лабораторії сподіваються, що на змішання видів вкажуть візуальні ознаки малюків.

Тварина має народити вже найближчим часом, і Сміт каже, що оновлення будуть розміщені на їхньому веб-сайті та сторінці у Facebook.

До слова, бамбукові акули — одні з найдрібніших морських хижаків. Виростають максимум до метра 20 см. Для людей вони безпечні.

Як розповідало раніше BitukMedia, самиця еполетової акули у Чиказькому зоопарку Brookfield Zoo у США народила дитинча. Незвичним є те, що вона ніколи у житті не контактувала із самцем.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі