Субота, 4 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Блакитні проти карих: які очі краще бачать у темряві

Важливо

Еволюція подарувала людям різний колір райдужної оболонки не просто так. За результатами нового дослідження, блакитноокі люди продемонстували кращий зір у темряві, ніж кароокі. Це може бути свідченням того, що світлий колір райдужки закріпився в європейців за можливість краще бачити у сутінках.

Про це повідомляє New Scientist.

Антропологи з Ліверпульського університету імені Джона Мурса у своєму дослідженні звернули увагу на те, що найбільша кількість синьооких людей зустрічається серед населення північних широт Європи. Але як саме депігментація виникла і закріпилася, досі ніхто остаточно сказати не може — наявні дані є суперечливими.

Вчені припустили, що причиною цього стало те, що люди з синіми та блакитними очима краще бачать за низького освітлення. Щоб перевірити це, вони набрали 39 добровольців (25 людей з блакитними очима та 14 – з карими) та влаштували їм просту перевірку зору.

Кожного добровольця поставили за три метри від стіни, на якій був екран з неосвітленим кодом, і поступово збільшували освітлення. В результаті з’ясувалося, що люди з блакитними очима читали зображений на стіні код при значно меншому освітленні, ніж кароокі.

Хоча дослідження попереднє, а вибірка добровольців невелика, результати експерименту підтвердили теорію у тому, що втрата пігментації райдужної оболонки була ознакою, обраною в деяких популяціях для поліпшення зору за умов низької освітленості.

Автори дослідження також припустили, що в еволюції виразно були причини для зміни пігментацію райдужної оболонки. Особливо якщо враховувати той факт, що в людей з темнішими очима рідше виникають такі захворювання, як рак і дегенерація жовтої плями. До того ж, чим темніше око, тим більше воно захищене від сліпучого сонячного світла. Саме тому в представників народів Крайньої півночі райдужна оболонка ока майже завжди темна.

Як розповідало раніше BitukMedia, дослідники з Медичного коледжу Університету Йонсей у Південній Кореї розробили метод для діагностики розладів аустичного спектру (РАС) на основі знімків сітківки. Тестування показало, що штучний інтелект (ШІ) завжди чітко визначає РАС і здебільшого передбачає тяжкість симптомів. 

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі