Понеділок, 6 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

У скарбах бронзової доби виявили метеоритне залізо

Важливо

Cкарб бронзової доби, який знайшли в Іспанії понад 60 років тому, містить якийсь позаземний метал. Новий аналіз показав, що два артефакти зі “скарбниці” древні люди виготовили з метеоритного заліза. Космічний камінь впав на Землю близько мільйона років тому.

Про це розповідає El Pais.

Археологи вивчили скарб з Вільєни, що в іспанській провінції Аліканте, — артефакти бронзової доби, виявлені 1963 року. Під час розкопок вдалося знайти 59 виробів із золота, заліза, срібла та бурштину, зокрема браслети, чаші та посудини. Предмети було створено 1400–1000 року до нашої ери.

Дослідники проаналізували склад двох артефактів: браслета С-подібної форми та сфери, яка могла прикрашати рукояті меча. Спочатку вчені вважали, що предмети містять свинець. Тепер з’ясувалося, що стародавні майстри використали залізо з метеорита, що впав на Землю понад 1 млн років тому.

Вчені застосували мас-спектрометрію. Цей метод вимірює відношення маси до заряду молекул. Так вони виміряли сліди залізо-нікелевого сплаву, які відповідають показникам метеоритного заліза.

Частина скарбу Тесоро де Віллена, браслет з метеоритного заліза. Фото – MUSEO ARQUEOLÓGICO DE VILLENA

Враховуючи, що склад артефактів дуже схожий, “обидва об’єкти могли походити з одного й того ж метеорита”, зазначили автори дослідження.

Вчені досі не впевнені, хто виготовив ці предмети і звідки вони походять. Але, згідно з результатами дослідження, скарби з Вільєни — найстаріші предмети із метеоритного заліза, знайдені на Піренейському півострові.

Навершя меча зі скарбу Вілльєни, виготовлене метеоритного заліза та інкрустоване золотом, яке утворює мотив чотирикутної зірки. Фото – REPERTORIO DIGITAL CSIC

Відкриття дозволяє уточнити уявлення про розвиток технологій бронзової доби. Автори дослідження зазначають, що досі було відомо лише кілька артефактів першого тисячоліття до н.е., що містять метеоритне залізо. Наприклад, наконечник стріли, знайдений у Швейцарії 1873 року.

Як розповідало раніше BitukMedia, дослідники з Університету Ґете у Франкфурті вивчили геологічне утворення, що нагадує слід від падіння метеорита на території виноградника у Франції. Аналіз порід та магнітного поля підтвердив – кратер дійсно сформувався внаслідок удару. 

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі