Четвер, 2 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Пропало все! – лабораторний холодильник зламався і знищив зразки, зібрані протягом десятиліть

Важливо

Холодильник у медичному університеті Karolinska Institutet у шведському Стокгольмі знищив зразки, які персонал збирав протягом десятиліть. Пристрій працював на зрідженому азоті, але зламався під час різдвяних канікул.

Про це повідомляє The Guardian.

Зразки зберігали в резервуарах за температури -190С, якої досягали завдяки рідкому азоту.

Приблизно між 22 і 23 грудня стався перебій у постачанні рідкого азоту до 16 кріогенних резервуарів. Резервуари можуть працювати без додаткового рідкого азоту чотири дні, але залишалися без нього п’ять. Це призвело до того, що зразки стали непридатними.

“Це сталося у найгірший час, який тільки можна уявити у Швеції, – у переддень Різдва”, – каже один із деканів університету Матті Зальберґ.

Суму збитків оцінюють у 500 мільйонів крон – понад $46,6 млн. Але це не офіційна цифра, такі припущення висловлюють деякі журналісти, знайомі із ситуацією.

Найбільшої шкоди завдала пропажа зразків від хворих на лейкемію – їх збирали понад 30 років, каже Зальберґ.

Хоч слідів саботажу нема, університет звернувся до поліції. Також проводять внутрішнє розслідування.

У будь-якому разі, це суттєвий удар по репутації Karolinska Institutet, адже там знаходиться Нобелівська асамблея, яка визначає лауреатів Нобелівської премії з фізіології та медицини.

Як повідомляло BitukMedia, вчені з Лівано-Американського університету з’ясували, що перегляд фотографій шкідливої їжі сприяє розвитку ожиріння. Вони назвали нескінченний потік соковитих бургерів у соціальних мережах “проблемним”.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі