Неділя, 28 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Найповільніша мелодія у світі в 16-й раз змінила акорд

Важливо

Найповільніша і найдовша у світі мелодія, яку виконує механічний орган у Церкві Бурхарді в німецькому місті Гальберштадт, змінила акорд 5 лютого. Це уже 16-а зміна звучання, а триватиме мелодія до 2640 року.

Про це повідомляє ВВС.

Мелодія, яку виконує механічний орган, називається Organ²/ASLSP (“Повільно, на скільки це можливо”). Її написав композитор-авангардист Джон Кейдж.

Композиція почалася у 2001 році із паузи у 18 місяців – орган просто мовчав, і перша нота зазвучала лише у 2003-му. За 22 роки його звучання змінилося 16 разів. Для цього волонтери змінюють труби у механізмі. У понеділок 5 лютого вони додали ще одну трубу до органа, що змінило акорд.

На дійство зібралася чимала публіка – дехто бронює квитки заздалегідь і роками чекає на свій шанс побачити “епохальну” подію зміни акорду. Адже церква може вмістити не так багато людей.

Твір Кейджа написаний на восьми сторінках – його можна виконати на органі та піаніно. На обкладинці міститься вказівка грати “на стільки повільно, на скільки можливо”, хоча темп не вказаний. Прем’єра твору відбулася у1987-му і тривала лише 30 хвилин. Ось так вона звучала:

Творці ж проєкту вирішили, що загалом композиція має звучати 639 років.

Попередня зміна акорду відбулася рівно рік тому – 5 лютого 2023-го. Наступна відбудеться 5 серпня 2026-го.

Як повідомляло BitukMedia, 31-річний диригент Лео Геєр із Британії збирається відновити музику, яку грали оркестри у нацистському концтаборі “Аушвіц” у Польщі. Чоловік знайшов записи у архівах і хоче виконати твори із сучасними музикантами.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі