П’ятниця, 3 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Промінець світла у темряві – диригент відновлює музику із нацистського концтабору

Важливо

31-річний диригент Лео Геєр із Британії збирається відновити музику, яку грали оркестри у нацистському концтаборі “Аушвіц” у Польщі. Чоловік знайшов записи у архівах і хоче виконати твори із сучасними музикантами.

Про це розповідає CNN.

Геєр каже, що знайшов нотні записи випадково, коли був у на екскурсії у “Аушвіці”. Чоловік хотів створити музику на честь британського історика Мартіна Гілберта, котрий досліджував Голокост.

У концтаборі Геєр почув, що в архівах зберігаються ноти того, що в’язні виконували, і попросив їх показати.

Лео каже, що багато записів втрачено, тому йому доведеться самотужки дописати деякі шматки. І все рівно те, що вийде, – це буде компіляція із різних фрагментів. Загалом Геєр знайшов 210 творів різного ступеня завершеності.

Німці хотіли слухати музику у концтаборах, тому вишуковували серед ув’язнених музикантів. Але такі оркестри відчували брак музичних інструментів. В основному там були акордеони та саксофони, а ось віолончель чи гобой – це була великою рідкістю. Загалом у “Аушвіці” було шість оркестрів.

Аніта Ласкер-Валфіш, яка зараз живе у Британії, була віолончелісткою. Вона пригадує, що оркестр примушували грати біля воріт табору, аби охоронці чітко марширували в ногу, коли заходили чи виходили. Також оркестр міг замовити хтось із СС у таборі.

“Я вижила у “Аушвіці” однозначно лише тому, що німці хотіли оркестр. А отже це було контпродуктивно убитва нас”, – каже жінка. Її онук тепер візьме участь у перформанці Геєра.

Музиканти іноді таємно грали для ув’язнених та чинили свій протест проти концтабору. Наприклад, у музику “вплітали” мелодію національного гімну Польщі.

Як повідомляло BitukMedia, український композитор Роман Григорів зіграв соло на ракеті реактивної системи залпового вогню БМ-27 “Ураган”. Григорів створив три композиції, які виконав у супроводі оркестру “Київська камерата”.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі