Вівторок, 30 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Книгу з автографом Василя Симоненка продали на аукціоні за 30 тис. гривень

Важливо

Єдину прижиттєву книгу українського поета Василя Симоненка з його автографом продали на аукціоні за 30 301 гривню. На сайті для колекціонерів Violity користувач із ніком Rockfell виставив на продаж збірку поезій “Тиша і грім” з автографом автора. Торги завершилися 1 лютого.

Про це повідомило Суспільне з посиланням на сайт продажу предметів колекціонування Violity.

На форзаці видання поет написав: “Катю! Ave, юна самогубко, morituri te salutant”, а також залишив свій підпис.

Тираж єдиного прижиттєвого видання складав лише 3500 екземплярів. Як зазначив продавець, кількість підписаних Симоненком книг наразі невідома, це перший подібний лот в історіях аукціонів.

Всередині також лишилося фото Василя Симоненка з підписом. В коментарях до лоту припустили, що автор тексту на листівці був Віктор Шпак, автором низки статей-спогадів про поета. 

Фото – Violity

Василь Симоненко – український поет, журналіст та шістдесятник. Також став одним з діячів українського руху опору. Симоненко – автор численних статей, театральних i літературних рецензій, трьох казок для дітей та дорослих: “Цар Плаксій i Лоскотон”, “Подорож в країну Навпаки”, “Казка про Дурила”. 

Разом з Аллою Горською та Лесем Танюком у 1962 році виявив місця поховань розстріляних органами НКВС на Лук’янівському та Васильківському цвинтарях, а також у Биківні. Влітку цього ж року його побили працівники міліції, після чого здоров’я поета поступово погіршувалося. Проведена операція результатів не дала. У 1963 році він помер від раку нирок. Василю Симоненку було тільки 28 років.

Вже після проголошення незалежності України, у 1995 році, Василя Симоненка посмертно нагородили премією імені Тараса Шевченка.

Єдина збірка, яку поет видав за життя – “Тиша і грім”. Посмертно опублікували два інших видання з віршами Василя Симоненка – “Земне тяжіння” 1964 року та “Лебеді материнства” 1981 року.

Як розповідало раніше BitukMedia, українська письменниця Оксана Забужко увійшла до міжнародного журі 74-го Берлінського міжнародного кінофестивалю. Вдруге за всю історію Берлінале до основного журі належить представник України.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі