Неділя, 28 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Оксана Забужко увійшла до журі Берлінале 2024

Важливо

Українська письменниця Оксана Забужко увійшла до міжнародного журі 74-го Берлінського міжнародного кінофестивалю. Вдруге за всю історію Берлінале до основного журі належить представник України.

Про це повідомили організатори Берлінале на офіційному сайті кінофестивалю.

1-го лютого оголосили імена членів журі, які приєднаються до його президентки Люпіти Ніонго. Про те, що саме оскароносна кенійська акторка і кінорежисерка очолить міжнародне журі Берлінале 2024, стало відомо у грудні минулого року.

Цього року до складу журі потрапила й українська письменниця Оксана Забужко. А ще режисерка з Гонконгу Ен Хуей, іспанський режисер Альберт Серра, акторка та режисерка Жасмін Трінка, режисер та актор з США Брейді Корбет та режисер Крістіан Петцольд з Німеччини.

Таким складом журі вручатиме “Золотого ведмедя” за найкращий фільм, та “Срібних ведмедів” за Гран-при журі, Приз журі, Найкращу режисуру, Найкращу головну роль, Найкращу роль другого плану, Найкращий сценарій та Видатний мистецький внесок.

“Оксана Забужко, яка написала свої перші вірші в юності, є чи не найвизначнішою письменницею в Україні. Вона вже видала понад 20 книг, серед яких поезії, проза та публіцистика”, – пише про письменницю сайт Берлінале.

Зображення – скрін berlinale.de

Вдруге за всю історію фестивалю до основного журі належить представник України — у 2005 році це був письменник Андрій Курков.

74-й Берлінський міжнародний кінофестиваль пройде 15-25 лютого. Його переможці будуть оголошені під час церемонії нагородження в Берлінале Палац 24 лютого.

Близько 400 фільмів презентують у різноманітних секціях. Враховуючи понад 230 тисяч проданих квитків і близько 430 тисяч глядачів (серед них і фахівці у цій сфері), “Берлінале” називають найбільш відвідуваним фестивалем світу.

Як розповідає “Українська правда”, до конкурсної програми цьогорічного Берлінале потрапили одразу три українські фільми – два документальних та один художній. Всі вони матимуть на фестивалі світові прем’єри.

Зокрема, до програми Forum відібрали повноматеражний ігровий фільм “Редакція” режисера Романа Бондарчука (“Вулкан”, “Українські шерифи”) та документальний фільм “Перехоплено” режисерки Світлани Карпович. У стрічці “Редакція” в одній з головних ролей можна побачити актора Василя Кухарського, який помер у грудні 2023 року від отриманих на війні поранень.

А в конкурсі документальних фільмів Panorama Documentary змагатиметься документальний фільм “Трохи незнайомка” режисерки Світлани Ліщинської.

Крім того, у програмі Berlinale Shorts покажуть німецький короткий метр “Небажане споріднення” білоруського режисера Павела Можара. У стрічці він досліджує систематичний характер російських і білоруських військових злочинів в Україні та досліджує власну відповідальність за цю війну.

Як розповідало раніше BitukMedia, українська документальна стрічка “Порцелянова війна” перемогла на ювілейному 40-му американському кінофестивалі незалежного кіно “Санденс”. Нагородили фільм “за непохитний голос, що лунає зсередини жорстокої війни в Україні та закликає піклуватися про тих, хто готовий пожертвувати своїм життям, щоб захистити свою і нашу людяність”.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі