Субота, 27 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Українська “Порцелянова війна” здобула Гран-прі на “Санденсі”

Важливо

Українська документальна стрічка “Порцелянова війна” перемогла на ювілейному 40-му американському кінофестивалі незалежного кіно “Санденс”. Нагородили фільм “за непохитний голос, що лунає зсередини жорстокої війни в Україні та закликає піклуватися про тих, хто готовий пожертвувати своїм життям, щоб захистити свою і нашу людяність”.

Про це повідомляють на інстаграм-сторінці фестивалю.

Стрічка, знята у співпраці України та США, виграла гран-прі журі в номінації “найкращий документальний фільм”.

Режисерами кінороботи стали американець Брендан Белломо й харківський художник і колишній спецпризначенець Слава Леонтьєв, й  останній зі своєю дружиною Анею Стасенко якраз і створює порцелянові скульптури, про які йдеться в фільмі.

За сюжетом, троє українців, митці порцелянової анімалістики Слава, Аня й Андрій залишаються в країні під час війни, щоб боротися пліч-о-пліч зі своїм народом. Вони перебувають у Харкові, який зазнає російських ударів з першого дня вторгнення, і продовжують творити під час війни: створюють порцелянові фігурки та прикрашають ними зруйновані обстрілами будинки. “Зухвало знаходячи красу серед руйнування, вони показують, що хоча легко змусити людей налякатися, важко знищити їхню пристрасть до життя”, — йдеться в описі стрічки.

“Протистояти тоталітарній агресії необхідно, але зберігати людяність під час нападу – це найвище прагнення. Створення цього фільму, сповненого пафосу і насильства, грибів і дракончиків, саме по собі є таким прагненням. За його непохитний голос зсередини жорстокої війни в Україні, який закликає нас піклуватися про тих, хто пожертвував своїм життям, щоб захистити свій та наш народ, а також оскільки натепер немає нагороди журі “Санденс” за найкращого пса, то її здобуває “Порцелянова війна””, – зазначило журі фестивалю.

Команда фільму на Санденсі. Фото – Facebook/ Dmytro Leontyev

Це вже 7-й український фільм на фестивалі з 2020 року. Минулого року українська документальна стрічка “20 днів у Маріуполі” харківського режисера та журналіста Мстислава Чернова здобула приз глядацьких симпатій на цьому кінофестивалі.

Sundance Film Festival – найбільший фестиваль незалежного, авторського кіно у США. Проходить щороку в січні, у Парк-Сіті (штат Юта). Цього року “Санденс” був ювілейним – 40-м. Він тривав з 18 до 28 січня. Його організатором є Інститут Санденс, заснований американським актором та режисером Робертом Редфордом у 1981 році для “сприяння появі нового, незалежного бачення в американському кіно”.

Як розповідало раніше BitukMedia, документальний фільм-свідчення “20 днів у Маріуполі” режисера Мстислава Чернова представить Україну на 96-й премії Американської кіноакадемії “Оскар”. Стрічку обрав на засіданні у понеділок, 18 вересня, Український Оскарівський комітет. Стрічка змагатиметься за нагороду в категорії “Найкращий міжнародний повнометражний фільм”.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі