Четвер, 2 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

“Альтернативні” домівки: раки-самітники віддають перевагу сміттю

Важливо

Раки-самітники почали використовувати пластикове сміття в якості панцирів. Це відбувається на тлі різкого зростання рівня забруднення океанів на всій території тропіків від Африки до Центральної Америки, – показало нове дослідження польських науковців.

Про це розповідає Independent.

У новому дослідженні вчені з Варшавського університету в Польщі проаналізували близько 29 тис. знімків раків-самітників, які були опубліковані в соцмережах та на різних тематичних інтернет-майданчиках.

Дослідники виявили 386 ракоподібних, які використовували сміття замість черепашок. Близько 85% з них жили у пластикових кришках, а решта – у металевому або скляному смітті. В якості панцира раки використовували навіть труби та лампочки.

Вчені підрахували, що 10 з 16 видів наземних крабів-відлюдників використовують пластикові відходи як домівку. Така практика спостерігається на всій території тропіків – від Африки до Центральної Америки.

Раки-самітники, хоч і мають екзоскелет та хітиновий панцир, зовні досить м’які та беззахисні. Ці істоти не витрачають енергію на вирощування власного панцира, а просто заселяються в панцирі, залишені іншими ракоподібними. Тепер, зі зростанням сміття у світовому океані, раки-самітники починають підбирати собі “альтернативні” домівки.

Shawn Miller via Z. Jagiello et al., Science of The Total Environment, 2024 (CC BY 4.0 DEED)

На думку дослідників, ці істоти обирають пластикове сміття в якості панцира з кількох причин. По-перше, пластик легший, ніж хітинова оболонка. По-друге, такий будинок дозволяє краще маскуватися у забрудненому середовищі.

Разом з тим, деякі дослідження показують, що сміття може бути небезпечним для раків-відлюдників – вони часто застрягають в ньому (особливо у пляшках) і гинуть.

“Коли я вперше побачила ці фотографії, я відчула, що вони розбивають серце. Водночас я думаю, що нам дійсно потрібно зрозуміти той факт, що ми живемо в іншу епоху і тварини використовують те, що їм доступно. Ми бачили це у двох третин усіх наземних видів раків-самітників. Це те, що ми могли ідентифікувати, просто використовуючи фотографії, зроблені туристами”, — сказала еколог з Варшавського університету Марта Шулкін, яка брала участь у дослідженні, в інтерв’ю BBC Radio 4 Inside Science.

Раки-самітники при виборі мушлі, серед іншого, орієнтуються на її колір, віддаючи перевагу темнішим черепашкам, особливо, в темному оточенні. Такого висновку раніше дійшли шотландські вчені, коли в дослідах пропонували ракам на вибір мушлі різних кольорів.

Дослідники роблять висновок, що для раків-самітників важливим при виборі домівки є не тільки її форма та розміри, а й колір. Очевидно, раки схильні вибирати колір мушлі, який би краще маскувався до середовища, однак вчені не виключають, що свою роль в остаточному рішенні відіграють і особисті уподобання тварин.

Як розповідало раніше BitukMedia, мексиканські науковці просять громадян оформити віртуальну опіку над аксолотлями в рамках програми Adoptaxolotl. Так сподіваються знайти гроші на відновлення популяції вимираючого виду.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі