Неділя, 28 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Спитайте Робоптерикса: робот-динозавр допомагає вивчати еволюцію крил (ВІДЕО)

Важливо

Вчені з Сеульського національного університету (Південна Корея) припустили, навіщо нелітаючим динозаврам потрібні були крила. Дослідники вважають, що динозаври могли використовувати пір’я на передніх кінцівках і хвостах, щоб злякати здобич і потім переслідувати її. Відповісти на загадку допоміг Робоптерикс.

Про це розповідає Phys.

Давня форма пір’я або протокрила вперше з’явилася в динозаврів у юрський період. Розмір цього оперення ще не дозволяв тваринам літати. Тому біологи протягом десятиліть намагаються зрозуміти, як динозаври використовували ці протокрила. Робот, зібраний корейськими інженерами, імітує перших пернатих, він допоміг знайти відповідь на це питання.

Вчені з Сеульського національного університету припустили, що комахоїдні динозаври могли використовувати свої маленькі оперені крильця для полювання – вони ними плескали, щоб налякати здобич і вигнати її з укриттів. Аналогічну мисливську стратегію використовують деякі сучасні птахи, наприклад каліфорнійська зозуля або багатоголосий пересмішник.

Аби довести правдивість своєї гіпотези, дослідники спорудили робота-динозавра на ім’я Робоптерикс. За своїми розмірами, формою тіла, зовнішнім виглядом і типом рухів робот відповідав каудіптериксу — хижому двоногому динозавру розміром з павича, який жив 124 млн років тому. Пір’я в робота були чорно-білими, як в птахів.

Скелет каудіптерикса в музеї Штудгарта (Німеччина). Фото – Wikipedia

Робоптерикса змусили імітувати різні види мисливської поведінки, що спостерігаються в птахів — розправляти протокрила, піднімати вгору хвіст, трясти пір’ям тощо. При цьому вчені спостерігали за реакцією коників, які належали до того ж ряду прямокрилих, що мешкали на планеті одночасно з каудіптериксами.

Результати експериментів підтвердили вірність гіпотези – 93% коників лякалися, коли Робоптерикс тряс пір’ям, і підстрибували в повітря, де їх було легко спіймати. При цьому контрастне забарвлення пір’я та їхня присутність не тільки на протокрилах, а й на хвості, підвищували ймовірність того, що коники дременуть навтьоки.

Особливо комах лякали білі плями на оперенні. Більше того, коники частіше тікали за наявності рульового пір’я – особливо коли їхня площа була великою.

Вчені демонстрували коникам анімацію динозаврів з протокрилами і без них та аналізували активність нейронів. Аналіз показав, що реакція нейронів комах зростає під час демонстрації пернатих древніх хижаків.

Дослідники вважають, що динозаври використовували покрив з пір’я, щоб злякати здобич, зробити її помітною і розпочати переслідування. При цьому для більшої маневреності поступово пір’я та хвости ставали дедалі більшими і згодом дозволили злітати.

Як розповідало раніше BitukMedia, найдавнішу у світі скамʼянілу шкіру знайшли в Оклахомі палеонтологи-аматори. Епідерміс міг належати примітивній рептилії, яка жила майже 300 млн років тому – ще до появи на Землі динозаврів.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі