Вівторок, 7 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Вчені знайшли найдавнішу у світі скам’янілу шкіру

Важливо

Найдавнішу у світі скамʼянілу шкіру знайшли в Оклахомі палеонтологи-аматори. Епідерміс міг належати примітивній рептилії, яка жила майже 300 млн років тому – ще до появи на Землі динозаврів. Знайдений фрагмент принаймні на 130 млн років старший за найдавнішу з раніше відомих скам’янілостей шкіри.

Про це розповідає CNN.

Міжнародна група вчених виявила скам’янілу шкіру рептилії віком близько 286 млн років. Її вдалося знайти завдяки палеонтологам-аматорам, які вивчали вапнякові печери Річардс-Спур в американському штаті Оклахома.

Згідно з прес-релізом, дослідники з Університету Торонто Міссісога ідентифікували фрагмент шкіри з шорсткою поверхнею, схожою на шкіру крокодила.

Аналіз показав, що примітивна рептилія, чия шкіра збереглася в печері, жила в епоху палеозою 286-289 млн років тому – динозаври тоді ще не зʼявились. Знахідка щонайменше на 130 млн років старша за аналогічні зразки, досліджені раніше.

У статті в журналі Current Biology наголошується, що шкіра та інші м’які тканини зазвичай не встигають скам’яніти та розкладаються. Але фрагменти шкіри ранніх рептилій опинилися в безповітярному просторі в печері, де з поверхні просочувалися глина, нафта та різні смоли, які потрапляли на них і працювали як консерванти.

Розмір виявлених шматочків не більший за ніготь, проте вчені вважають це справжнім успіхом. Знайти скам’янілу шкіру вдається дуже рідко, “незважаючи на те, що це насправді найбільший орган в тілі”.

Найдавніша скам’яніла шкіра. Зображення – Current Biology Mooney et al.

За словами Ітана Муні з Університету Торонто, який очолював команду дослідників, виявлення давніх зразків шкіри дозволяє зазирнути у минуле та дізнатися, як могли виглядати первісні рептилії.

Дослідники поки не можуть сказати, з якої тварини або ділянки її тіла походять знайдені зразки, оскільки скам’янілість не пов’язана з жодними іншими останками.

Але за словами співавтора дослідження Роберт Рейс, професора біології в Університеті Торонто Міссісога, який досліджує палеонтологію хребетних, шкіра належала “маленькій істоті, схожій на ящірку”.

Як розповідало раніше BitukMedia, японські вчені виявили останки унікального мозазавра. Йдеться про істоту, яка, за даними палеонтологів, могла жити в Тихому океані понад 72 млн років тому. Хижака, аналогів якому немає в світі, називають “блакитним драконом” Вакаяма.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі