Вівторок, 30 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Сільська вчителька вирощує вдома інжир, айву та актинідію – як їй це вдається?

Важливо

Викладачка хімії Аліна Різник із села Гельмязів на Золотоніщині Черкаської області вирощує екзотичні фрукти. У її колекції – жимолость, актинідія, айва та інжир.

Про це розповідає Суспільне.

Аліна розповідає, що рослини вирощує методом спроб і помилок. Деякі купувала в інтернет-магазинах, деякі – на ринку.

“Саджанець інжиру, наприклад, коштував в районі 250 гривень. Ексклюзивні сорти дорожчі, їх пропонують придбати за 400-500 грн. Решта саджанців моїх рослин коштувала дешевше”, – розповідає жінка.

Тож у саду Аліни поруч із айвою ростуть тропічні інжир та актинідія – схожа на дрібні ківі ягода.

“Коли маєш справу з екзотикою, краще забути про самодіяльність. Слід чітко дотримуватися інструкцій з догляду за кожним типом рослин. Не менш важливими є врахування характеристик ґрунту”, – розповідає жінка.

Також вона вирощує лохину. Радить бажаючим піти в ліс і набрати вдосталь соснових голочок та гілок для дренажу.

“Інжир любить тепло, погано росте на вітрі, тому діляночку для нього треба обирати біля якоїсь загорожі, наприклад, паркану. Взимку його накривають агроволокном. Актинідії потрібно робити опори та акуратно обрізувати пагони, аби крона не стала занадто густою. Молода ліана — до 5 років, боїться холодів, тому її утеплюють взимку. “, – розповідає вчителька.

Перший урожай екзотики можна отримати на третій-четвертий рік, каже жінка.

“Садівництво приносить мені задоволення. Та і рідних, друзів є чим пригостити. А ще завжди рада бачити на подвір’ї допитливих учнів – вони приходять подивитися на екзотику”, – каже Аліна.

Тепер планує висадити у своєму саду хурму.

Як розповідало BitukMedia, подружжя Костянтин та Оксана Гусєви із міста Володимира Волинської області 25 років вирощують вдома лимони та апельсини. Деякі фрукти досягають ваги понад півкілограма.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі