Неділя, 28 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Має серце як у 40: тіло 93-річного чемпіона з веслування кидає виклик віковим нормам

Важливо

93-річний чоловік з Ірландії перебуває у настільки хорошій фізичній формі, що став предметом тематичного дослідження з вивчення здорового старіння, адже його серце, м’язи та легені як в людини вдвічі молодшої Дивно, але Річард Морган почав займатися спортом лише у 70 років.

Про це розповідає The Washington Post.

Нове тематичне дослідження, опубліковане в The Journal of Applied Physiology, показало, що 93-річний ірландець на ім’я Річард Морган має м’язи, легені та серце здорової 30-40-річної людини. На сьогодні літній ірландець є чотириразовим чемпіоном світу з веслування у закритих приміщеннях і за останні 23 роки “проплив” відстань еквівалентну десяти навколосвіткам.

Дослідники запросили Моргана до лабораторії та зібрали його фізичні дані, які виявилися вкрай дивовижними. Маючи вагу у 75 кг, мʼязова маса чоловіка становить 80 відсотків.

Моргана підключили до пристроїв для моніторингу роботи життєво важливих органів, попросили сісти за гребний тренажер і проплисти на ньому дистанцію в 2 тис. метрів.

Його пульс сягнув 153 ударів за хвилину, перевищивши очікувану максимальну частоту серцевих скорочень для його віку. Це також один з найвищих зареєстрованих піків для людей понад 90 років, що вказує на сильне і здорове серце.

Морган приєднався до дослідників у фізіологічній лабораторії Університету Лімеріка в Ірландії. Фото – Lorcan Daly

Дивно те, що Морган почав регулярно займатися спортом лише тоді, коли йому виповнилося 70 років.

Дослідники з Університету Лімерика в Ірландії дійшли висновку, що Річард Морган розвинув свою фізичну форму за допомогою простої та відносно скороченої програми вправ: щотижня він гребе близько 30 км, до 40 хвилин на день;
близько 70% тренування займають легкі вправи, 20% – у тяжкому ритмі, і ще 10% – з тотальною, ледь стійкою інтенсивністю;
два або три рази на тиждень він присвячує час силовим вправам: приблизно по три підходи випадів та згинання рук;
він їсть багато білка, його щоденне споживання регулярно перевищує звичайну рекомендацію дієтологів (близько 60 г білка).

Важливо, що не тільки вправи, а й генетика могла сприяти видатним здібностям Моргана: попередні покоління, і навіть його онук, займалися професійним або напівпрофесійним спортом.

Результати Моргана показують, що у багатьох відношеннях він є взірцем здорового старіння. В іншому ж він звичайний пенсіонер – колишній пекар та виробник акумуляторів.

Дослідники зазначають, що їхня тематична робота демонструє здатність людського тіла адаптуватися до фізичних навантажень у будь-якому віці.

Як розповідало раніше BitukMedia, Катеріна ван дер Лінден з Аделаїди відзначила 111 років. Жінку вважають найстарішою жителькою Австралії. Вона має 15 правнуків – і досі займається спортом.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі