Субота, 4 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Гібрид щуки з алігатором: школяр знайшов на пляжі тушку стародавнього монстра

Важливо

Школяр з Уельсу зробив шокуючу знахідку біля невеликої міської річки. Хлопця налякала викинута на берег загадкова істота — з лускою та хвостом, як в риби, але з довгою зубатою пащею, як в крокодила. Батьки хлопчика опублікували знімки казкової рибо-рептилії, і ті стали вірусними в соцмережах. Попри шок і здивування знайшлися й ті, хто, здається, упізнав істоту. А ще є припущення, як хижак з іншого континенту опинився на півночі Європи.

Про це розповідає The Mirror.

Крокодилоподібне чудовисько завдовжки близько 80 см однозначно було справжнім, – впевнена мати хлопчика. За її словами, воно вже почало розкладатися і від нього тхнуло. Це була не іграшка, і не чийсь жарт. Складалось враження, що істоту хтось приніс на берег і залишив.

Пізніше ще кілька перехожих повідомили, що бачили дивну тварину на тій самій стежці. Активне обговорення знімків страховидла в мережі призвело до того, що хтось висловив версію — це може бути міссісіпський панцирник, якого ще називають рибою-алігатором (Atractosteus spatula). Ця промовиста назва буквально описує його зовнішність – гібрид первісної хижої риби з алігатором.

Міссісіпські панцирники – одні з найбільших прісноводних риб. І найдавніших. Вони існували ще в еоцені, 56–33 млн років тому, і відтоді, як кажуть іхтіологи, взагалі не змінилися.

Їхня голова закінчується потужним довгим “дзьобом” і щелепами з десятками голкоподібних зубів, як в крокодила, а тіло вкрите броньованою ромбоподібною лускою. Риби-алігатори сягають трьох метрів завдовжки і маси понад 130 кг.

У 1951 році в річці Ріо-Гранде на кордоні між США і Мексикою була спіймана риба завдовжки 305 см і вагою 127 кг. Щасливцем став такий собі Білл Вальверде, який пішов на рибну ловлю першого січня одразу після зустрічі Нового року.

Фото – Boundless Pursuit

Риба-алігатор мешкає в басейні річки Міссісіпі від південного заходу Огайо до південних регіонів Іллінойсу і Мексиканської затоки. Менша популяція знаходиться в штаті Техас від сходу Мексики до заходу Флориди. Техасці суттєво скоротили її чисельність, коли в 70-і роки у відкритому продажі з’явилися електричні сіті.

Це небезпечні хижаки, які багато відрізняються від сучасних риб: крім усього іншого, вони можуть висовувати голову з води, щоб подихати атмосферним повітрям.

Найчастіше алігаторова щука зустрічається в прісноводних притоках великих річок, старицях (ділянках колишнього річища), озерах і болотах. Рідше її можна виявити в солонуватих водах, утворених змішанням морської води з прісною. Близько до морського узбережжя вона буває вкрай рідко.

Але як вони могли взятися на березі маленької британської річки? Королівське товариство із запобігання жорстокому поводженню з тваринами (RSPCA) опублікувало історію школяра на своїй сторінці. Фахівці організації написали, що знімки викликають занепокоєння, тому що рибину явно ввезли в країну. Її, швидше за все, незаконно утримували в акваріумі, поки небезпечний вихованець не виріс надто сильно, після чого власник просто викинув його ближче до річки.

Експерти зазначили, що в Англії та Вельсі діє заборона на утримання панцирників як домашніх тварин. Догляд за ними занадто складний: риба виростає до величезних розмірів і потребує умов дикої природи. Коли умови не дотримані, вже можна говорити про жорстоке поводження з тваринами.
“На жаль, ми надто часто бачимо, як екзотичних домашніх тварин кидають, коли немає можливості утримувати їх”, – додали у RSPCA.

Фото – з відкритих джерел

Як розповідало раніше BitukMedia, випущена в дику природу, скромна золота рибка може вирости до жахливих розмірів і знищити середовище проживання місцевих видів. Канадські дослідники стежать за рибою, щоб її можна було виловити.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі