П’ятниця, 3 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Нова ера – виробник HIMARS відправив на Місяць прапор та мапy України (ВІДЕО)

Важливо

Американська компанія United Launch Alliance запустила до Місяця ракету Vulcan Centaur із мису Канаверал у штаті Флорида. Старт відбувся сьогодні о 9:18 за Києвом. Окрім посадкового модуля та спеціальної техніки ракета несе прапор та мапу України. Це перша подібна американська місія на Місяць із 1972 року.

Про це повідомляє Space.com.

United Launch Alliance (ULA) є спільним підприємством, заснованим  Lockheed Martin – розробником HIMARS та F-16 – та компанією Boeing.

62-метрова ракета Vulcan Centaur несе несе посадковий місячний модуль Peregrine (“Сапсан”) компанії Astrobotic, який перевозить 20 різних корисних навантажень, включаючи п’ять наукових інструментів NASA та вантаж україно-британської компанії Spacebit. Саме серед корисного навантаження Spacebit є мапа та прапор України.

Пластину, яку хочуть доправити на Місяць, виготовили на одному із заводів Укроборонпрому у Києві. Вона виконана з алюмінію та вкрита шаром позолоти.

У разі успішної посадки, місія Peregrine стане першою після місії “Аполлон-17” у 1972 році. Ведуча трансляції заявила, що це початок “нової ери до Місяця і далі”.

Ідея відправити на Місяць мапу та прапор України належить засновнику британської космічної компанії Spacebit з українським корінням Павлу Танасюку. Місію за участі його компанії планували на 2022 рік, але її довелося відкласти через підготовчі роботи.

“На знак солідарності з українським народом Spacebit надсилає прапор України з металевим тисненням із картою країни. У цій металевій пластині використовується новий тип покриття, яке раніше ніколи не випробовувалося на поверхні Місяця. Ці фарби створені на водній основі і можуть витримувати екстремальні температури протягом сотень років”, — йдеться у повідомленні компанії Spacebit.

Як повідомляло BitukMedia, 86-річний фізик Кен Ом склав заповіт, в якому ретельно прописав, що з ним треба зробити після смерті. Цей дивовижний план народився в нього завдяки нескінченній та давній любові до космосу. Він вирушить на Місяць вже після свого останнього подиху на Землі.

 

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі