Четвер, 2 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

“Мобілізація” стала словом 2023 року за версією словника сленгу

Важливо

Словник сучасної української мови та сленгу “Мислово” вже в 11-те  обрав слово року. У 2023-му це “мобілізація”. Основними критеріями при виборі слова року є його популярність та соціальна значущість.

Про це повідомляє сайт “Мислово”.

Пояснюють, що слово “мобілізація” перебувало в центрі суспільної дискусії протягом усього року, а у грудні мало піковий інтерес, адже саме тоді “уряд вніс до парламенту контраверсійний законопроєкт про мобілізацію”.

“Мобілізація” потіснила іншого кандидата, “контрнаступ”. Останній, “на жаль, дістав значно більше медійної підтримки, аніж матеріально-технічного забезпечення, і, як наслідок, приніс більше фрустрації, аніж видимих результатів”, – зазначає команда дослідників.

Серед інших претендентів на звання слова року, усі з яких цьогоріч пов’язані з війною, виділяють такі:

ухилянт — чоловік, який ухиляється від мобілізації. Ухилянтами також називають політичне керівництво країни, яке відмовляється брати на себе відповідальність за складні рішення та переводить стрілки на військових.

яйця по 17 гривень — як символ корупції у Міністерстві оборони України.

* блокада/деблокада — у зв’язку з блокадою росією українських морських портів та їх частковою деблокадою методом винищення Чорноморського флоту рф; а також недружніми діями польських перевізників та фермерів, які також блокують кордон, завдаючи шкоди українській економіці.

літо в Криму — теза начальника Головного управляння розвідки Кирила Буданова як символ завищених очікувань українського суспільства від контрнаступу.

позиційна війна — термін набув популярності після публікації статті головнокомандувача Залужного про перехід війни на новий етап.

конфлікт — несправджені очікування від контрнаступу призвели до значної турбулентності в українському суспільстві та серії конфліктів, найвидимішим з яких став конфлікт президента Зеленського та головнокомандувача Залужного.

* дрон — різке збільшення використання дронів, зокрема FPV та морських дронів мало суттєвий вплив на перебіг бойових дій у 2023 році.

Єдиним словом з загальносвітового контексту у цьому списку стало ШІ (штучний інтелект), яке скоріше пов’язане з інтеграцією ШІ у військові системи, додають у “Мислово”.

Нагадаємо, слова року за минулі роки: вакцина (2021), коронавірус (2020), діджиталізація (2019), томос (2018), безвіз (2017), корупція (2016), блокада (2015), кіборги (2014), Євромайдан (2013). Минулого року це була фраза — “русский военный корабль, иди на х**”

Словник “Мислово” був створений у 2012 році з метою фіксації неологізмів, сленгу та інших проявів сучасної української мови. Слова та визначення до них надсилають самі українці.

Як розповідало раніше BitukMedia, Rizz – головне слово 2023 за версією видавництва Оксфордського університету. Цей термін – розмовне скорочення від іншого популярного слова, і не тільки в англійській мові.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі