Четвер, 2 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Зовсім не такий, як вважали: вчені дізналися справжній колір планети Нептун

Важливо

Новітнє дослідження британських астрономів показало, що поширені уявлення про вигляд планет Нептун та Уран — хибні. Нептун насправді такого ж кольору, як і Уран, але його відтінок трохи “глибший”. У багаторічної помилки є пояснення.

Про це розповідає Science Alert  

Перші фотографії Нептуна та Урана зробив космічний зонд “Вояджер-2”, що пролетів повз них десятиліття тому. Відтоді вчені задавались питанням, чому далекі планети на знімках різного кольору, хоча склади атмосфер в них схожі? На знімках “Вояджера-2” Уран має колір морської хвилі, що нагадує качине яйце. Нептун здавався темнішим, відтінку ляпис-лазурі. 

Тепер вчені повторно опрацювали знімки та з’ясували, що уявлення було глибоко невірним з самого початку. Колір Урана та Нептуна насправді дуже близький. Різниця є, але вона набагато менша, ніж вважали раніше.

Зображення – Irwin et al./University of Oxford

Причина помилки полягала в тому, що “Вояджер-2” записав зображення планет у двох окремих колірних смугах, а зображення Нептуна були оброблені таким чином, щоб підкреслити контраст і поглибити його справжній колір. В результаті він здається синішим, ніж є насправді.

Цікаво, що в науковій літературі в інструкції до знімків Нептуна свого часу було зазначено, що знімки пройшли відповідну обробку, що змінило видимі кольори. Але згодом це пояснення було втрачене, і зображення Нептуна почали використовуватись для публікацій фактично у спотвореному вигляді. У результаті навіть у науковому середовищі стало звичним вважати Нептуна синім, а не блакитним.

“Хоча знайомі зображення Урана, зроблені “Вояджером-2”, були опубліковані у формі, ближчій до “істинного” кольору, зображення Нептуна насправді були розтягнуті та збільшені і, отже, штучно зроблені надто синіми. Застосовуючи нашу модель до вихідних даних, ми змогли відтворити найточніше уявлення кольору Нептуна та Урану”, – заявив планетарний фізик Патрік Ірвін з Оксфордського університету.

Вчені вже давно знали, що знімки “Вояджера” не зовсім коректно відображали кольори Урана та Нептуна, але якими ці кольори були насправді, залишалося незрозуміло.

Ірвін та його команда використали два потужні інструменти, щоб це з’ясувати: спектрограф зображень космічного телескопа “Хаббл” та багатоблочний спектроскопічний дослідник Дуже великого телескопа.

Дані кожного апарату використали для того, щоб визначити справжній колір кожної планети. Потім цю інформацію використали для повторної обробки не тільки зображень “Вояджера”, але і знімків, зроблених ширококутною камерою “Хаббла”.

І ці зображення показали, що колір Нептуна набагато ближчий до відтінку Урана. Нептун виявився трохи темнішим, оскільки серпанок в його верхніх шарах був трохи тонкішим, ніж на Урані і відбивав менше сонячного світла.

Також нове дослідження розгадало загадку зміни кольору Урану з часом. Протягом свого року, який триває 84 земні роки, Уран повертається до Сонця то екватором, то полюсом (він лежить на боці по відношенню до екліптики). У приполярних областях в атмосфері Урану більше метану, який поглинає червоні довжини хвиль. Тому при обертанні до Сонця полюсом планета набуває зеленого відтінку, що також знайшло підтвердження в новій науковій роботі.

Як розповідало раніше BitukMedia, неймовірний інфрачервоний знімок сьомої планети Сонячної системи зробив телескоп “Джеймс Вебб”. Це крихітне на перший погляд зображення може багато розповісти про Уран.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі