Неділя, 28 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Електронний язик визначає основні смаки та рекомендує вино

Важливо

Пристрій, що діє як язик людини, розробили інженери з Інституту науки та технологій DGIST у Південній Кореї. Електронний пристрій імітує роботу смакових рецепторів та використовує ШІ для аналізу складних поєднань смаків.

Про це розповідає Interesting Engineering.

Пристрій може розпізнавати у невеликому зразку їжі чотири смаки – солоний, кислий, терпкий та солодкий. А п’ятий смак – умамі, що його розпізнає смакова система людини, пристрій поки що не фіксує.

Інженери використали чотири датчики, кожен з яких призначений для визначення певного смаку. Пристрої розміром лише кілька міліметрів працюють як смакові рецептори: вони ідентифікують різні речовини та перетворюють хімічну інформацію на електричні сигнали.

Подібні системи створювали і раніше, зазначають автори, але їм не вистачало “мозку”, щоб обробляти поєднання смаків у реальних стравах та напоях.

Тепер вчені розробили системи електронного язика, які поєднують датчики та технології глибокого навчання. Чотири типи датчика для кожного смаку розміщуються в спеціальних лунках міліметрового масштабу – цього досить, щоб забезпечити стабільні вимірювання. А алгоритм глибокого навчання використовується щодо аналізу смаку.

Інженери протестували пристрій на шести різних винах та провели експерименти зі складання смакових характеристик з використанням алгоритмів електронного язика. За допомогою глибокого навчання пристроїв вдалося класифікувати вина з точністю понад 95% та впровадити систему рекомендацій, яка пропонувала вина, схожі на існуючі та такі, що підходять до різних страв.

Вчені вважають, що електронний язик можна буде застосовувати в різних галузях промисловості – харчовій, лікеро-горілчаній, косметичній та фармацевтичній. А все тому, що він ефективно поєднує датчики та технології глибокого навчання для одночасного та точного вимірювання солоності, кислинки, гіркоти та солодкості.

Як розповідало раніше BitukMedia, штучний язик підказав рецепт дієтичного шоколаду.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі