Неділя, 28 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Прати чи не прати одяг? Що стоїть за новим світовим трендом

Важливо

Серед шанувальників джинсового та хутряного одягу набуває популярності рух  no-wash, що можна перекласти як «ноу-вошери» чи «непральники». Вони вважають, що одяг взагалі прати непотрібно. Є менш радикальний рух, які вважають, що прати одяг потрібно, але якомога меншу кількість разів, бо це псує тканину. Дехто одягає джинси 200 разів поспіль – і не пере.

Про нові тенденції розповідає ВВС.

Ноу-вошери кажуть – не перуть свій джинсовий одяг, тому що від прання натуральна необроблена бавовняна тканина втрачає форму і джинси псуються. Замість цього, пропонують альтернативні методи очистки. Наприклад, просто вивісити на сонце і таким чином обробити ультрафіолетовим промінням.

Є лише один мінус у цьому всьому. Запах.

Про це розповідає Браян Сабо, який є одним із організаторів всесвітнього конкурсу Indigo Invitational. Для участі в ньому люди носять цілий рік одні і ті ж джинси із необробленої тканини, потім присилають свої фото, і журі оцінює найкращі – враховують латки, креативність ремонту джинсів тощо.  

Сам Браян, як і учасники змагання, є ноу-вошером. Він пригадує, що коли його майбутня дружина внюхала, як смердять його джинси, негайно відправила у ванну.

Браян – канадієць, свою майбутню дружину зустрів в Угорщині у Будапешті під час подорожі. Вони виняйнали кімнату, аби усамітнитися. «Дивно, як моя дружина після цього обрала мене», – жартує чоловік.

Але, певно, жінка змирилася зі звичкою свого чоловіка, адже Браян є ноу-вошером уже 10 років.

Інші рухівці ноу-вошери турбуються через екологію і зростання цін на електроенергію, тож уникають зайвий раз користуватися пральними машинами (підкажіть їм хтось, що одяг можна прати вручну!!!!!! – ред.).

Мак Бішоп, засновник компанії одягу Wool & Prince, запустив навіть спеціальний проєкт, який переконує, що жінкам не варто слідувати правилам сексизму і їм також можна не прати свій одяг і ходити у брудному. Його бренд Wool& закликає жінок 100 днів ходити в одному і тому ж одязі і не прати його.

Також ноу-вошери переймаються, що прання одягу займає забагато часу. Цілі години життя! – кажуть, вони. А за цей час можна ж піти вигуляти собаку.

Марк Самнер, який викладає екологічні підходи до моди в Університеті Лідса, зрештою підсумовує:

“Ми не хочемо, щоб люди думали, що вони не можуть прати речі, тому що вони руйнують планету. Йдеться про намагання знайти правильний баланс”.

Тож, якщо, вам не подобається запах брудного одягу, можете прати. Сучасне суспільство має бути гнучким, каже Самнер.

Як розповідало BitukMedia, нідерландський стартап Human Material Loop навчився створювати одяг із людського волосся. Уже розробили пальто, джемпери та піджаки.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі