Неділя, 28 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Хотів врятувати родину – українець на вітрильнику здійснив одиночну навколосвітню подорож (ВІДЕО)

Важливо

Ігор Пилипчук із Кельменців Чернівецької області хотів піти в “навколосвітку” разом з дружиною. Це мав бути останній шанс вберегти родину. Жінка відмовилася. Тож Пилипчук став першим українцем, хто самотужки обплив Землю на вітрильнику.

Про це розповідає Суспільне.

Пилипчук розповідає – у 7 класі Кельменецької школи змайстрував свій перший і останній вітрильник. Це була триметрова байдарка із фанери із вітрилом. Не дуже слухалася, але за вітром йшла добре.

Після закінчення медичного університету чоловік переїхав до США. Спочатку виконував “чорні роботи”, а потім став редактором української діаспорської газети “Свобода”.

Із порту в американському штаті Нью-Джерсі і почав свою мандрівку у віці 55 років. Каже, так хотів врятувати родину. Справа йшла до розлучення, і він запропонував дружині піти разом у навколосвітнє плавання. Купив вітрильник. Коли вже почав облаштовувати його до плавання, дружина відмовилася від подорожі. Але Пилипчук все рівно вийшов у море – у серпні 2019-го.

У подорожі чоловік пробув майже три роки. Найдовший час, коли не приставав до берега, – 47 днів. Відвідав 12 портів. За час мандрівки на місяць витрачав близько $1 тис. На ці гроші купляв харчі, пальне та портовий збір. Аби користуватися електроприладами, встановив на борту дві сонячні панелі. Завершив подорож у травні 2022.

Є два варіанти, як пливти навколо світу: через Суецький та Панамський канали, або через миси Доброї Надії та Горн. Пилипчук обрав другий варіант. Тож побував на усіх континантах, а сама подорож зайняла 2 роки і 9 міс. Океан українця вразив

“Там немає часу, там інакше сприйняття світу, часу взагалі, там є ритм: день-ніч, день-ніч, схід-захід. Найцінніший урок, який я отримав від цієї подорожі, що не треба йти проти вітру”, — каже мандрівник.

За час подорожі у нього чотири рази ламався двигун. А один Пилипчук потрапив у сильний шторм.

“Найбільший шторм був, коли я обігнув мис Горн. Тоді в мене зламався двигун і я вийшов з чилійських каналів в океан, аби рухатись під вітрилами. Тоді був найбільший шторм. Це той час, коли я простояв всю ніч і весь день і молився”, — пригадує мандрівник.

“Пізніше я вияснив, що мій шлях співпав з маршрутом першої людини, яка наодинці пройшла світом під вітрильником. Це був Джошуа Слокам. Він також зробив це за майже 3 роки”, – каже Пилипчук.

Як розповідало BitukMedia, 10-річний кіт Олі на борту яхти Sylph VI стане першим зі свого виду, хто візьме участь у знаменитій австралійській регаті Rolex Sydney Hobart. Капітан Боб Вільямс каже – Олі пережив разом з ним довколасвітню подорож. Тож про те, щоб лишити його на березі, не було і мови.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі