П’ятниця, 10 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Рибалка та його донька виявили в озері уламки корабля, що затонув 152 роки тому

Важливо

Під час риболовлі на озері Мічиган Тім Воллак та його 4-річна донька Хенлі виявили судно, що затонуло 152 роки тому. Корабель став жертвою однієї з найбільш руйнівних пожеж в історії США.

Про це пише USA TODAY з посиланням на Історичне товариство Вісконсина.

Історія почалася ще влітку 2023 року. Хенлі та її тато пливли на човні до улюбленого острівного пляжу дівчинки, коли побачили під поверхнею щось, що здалось Хенлі восьминогом. Її тато, Тім Воллак, знав, що сотні суден були загублені в озері протягом багатьох років і так і не знайдені. Чоловіку здалося, що довгі сірі лінії під водою схожі на корпус корабля.

Знімок Тіма Воллака

Під час риболовлі батько та донька Воллаки використовували гідролокатор. Воллак роздивився на зображенні дерев’яні панелі, які виглядали “як людська грудна клітка” і зрозумів, що це затонуле судно. Пізніше Тім опублікував фото їхнього загадкового підводного відкриття у Facebook. Знімки побачили фахівці з Програми охорони морів та археології Історичного товариства Вісконсина. Вони прийняли рішення дослідити місце, як вони припустили, аварії корабля за допомогою керованого апарату з відеокамерою.

В істориків не було жодних записів про корабельні аварії в цьому районі. Однак перегляд архівів навів дослідників на думку, що рештки були знайдені неподалік місця, де затонуло судно “Джордж Л. Ньюман”. Знімки з апарата підтвердили здогад – дерев’яний трищогловий вітрильник покоївся на глибині від 2 до 3 метрів.

Йдеться про корабель, що його було збудовано ще 1855 року суднобудівником Бенджаміном Флінтом. Ввечері 8 жовтня 1871 року корабель перевозив пиломатеріали і сів на мілину через густий дим, викликаний Великою пожежею Пештіго. Вона вважається однією з найбільш масштабних в історії США. Тоді вогонь спричинив загибель понад 1200 людей. Лише за одну годину лихо, що почалося як лісова пожежа, перетворило на попіл невелике містечко Пештіго в штаті Вісконсин.

Тоді дим був настільки густим, що доглядач маяка тримав світло увімкненим протягом всього дня. Саме він врятував команду “Джорджа Л. Ньюмана”. Люди прожили на маяку тиждень, намагаючись винести з судна все, що тільки могли.

Після інциденту судно було занесене піском і забуте, поки Хенлі та Тім Воллак не виявили його знову у серпні 2023 року.

Хенлі Воллак на борту човна свого батька. Фото – Тім Воллак

Як розповідало раніше BitukMedia, мисливці за затонулими кораблями Брендон Бейллод і Боб Джек знайшли на дні американського озера Мічиган шхуну “Трінідад”. Корабель побудували ще у 1867 і він добре зберігся під водою.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі