П’ятниця, 3 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Ледь не вбила свого капітана – під водою знайшли 156-річну шхуну

Важливо

Мисливці за затонулими кораблями Брендон Бейллод і Боб Джек знайшли на дні американського озера Мічиган шхуну “Трінідад”. Корабель побудували ще у 1867 і він добре зберігся під водою.

Про це розповідає The Guardian.

“Трінідад” побудували на острові Гранд, Нью-Йорк. Його основною метою було перевезення вугілля та чавуну з Освего, штат Нью-Йорк, до Чикаго та Мілуокі. Шхуна була спеціально створена, аби пливти штучними каналами, зокрема тим, що поєднує озера Ері та Онтаріо.

Але власник не інвестував у корабель, і він дуже швидко почав протікати. Якось із мачти зірвалася рея і ледь не вбила капітана – у неї зотлів такелаж. Зрештою, корабель пішов на дно 11 травня 1881-го, команда вижила. Єдиною жертвою став талісман судна, собака породи ньюфаундленд. Пес спав біля печі, коли шхуна пішла на дно.

Однак для дослідників корабель становить великий інтерес. Шхуна добре збереглася під водою, вона наче “капсула часу”, каже Бейллод.

Історик розповідає, що вперше зацікавився “Трінідадом” ще 20 років тому. І ось знайшов його 15 липня. Байллод і Джек знайшли його за допомогою сонара, який використовують риболови. Однак, кажуть, це було не важко – були чітки вказівки, де він затонув. Завдяки сонору вдалося відтворити модель корабля (на головному фото).

Для істориків “Трінідад” є справжнім клондайком, адже на ньому є майно моряків, посуд, якорі, ринду та інші артефакти.

Як розповідало BitukMedia, на квітучий кораловий риф перетворився затонулий корабель часів Другої світової війни, що спочиває на дні Червоного моря. Вчені вважають, що штучні рифові споруди можуть допомогти коралам протистояти загрозі кліматичної кризи.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі