Середа, 24 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Режим “економ”: вчені розкрили секрет бадьорості північних оленів

Важливо

Північні олені здатні спати, пережовуючи їжу. Чим довше північні олені жують свою жуйку, тим менше сну їм потрібно. Незвичайна здатність допомагає тваринам витрачати менше часу на сон і залишатися активними в Арктиці взимку, показало дослідження команди біологів з Норвегії та Швейцарії.

Про це розповідає Smithsonian Magazine.

Вченим протягом тривалого часу було цікаво, як північним оленям вдається залишатися активними в зимовій Арктиці, адже в цей час більшість інших тварин впадають у сплячку. А що змушує оленів практично 24 години на добу не спати в літній період? Щоб з’ясувати це, біологи з Норвегії та Швейцарії вивчали поведінку чотирьох самок євразійського тундрового північного оленя (Rangifer tarandus tarandus) протягом року та використала неінвазивну електроенцефалографію (ЕЕГ).

Спостереження проводили у закритій стайні з контрольованим освітленням та постійною температурою. Тварини мали необмежений доступ до їжі. Електроди реєстрували електричні імпульси в мозку тварин протягом кількох днів, коли вони їли, спали і пересувались.

З’ясувалося, що під час активного поїдання їжі олені перебували у легкій стадії сну, відомої як “не-REM” (NREM). При цьому чим більше часу олені дрімали, тим менше їм був потрібнен додатковий відпочинок.

Олені спали приблизно рівну кількість часу в різні пори року. Протягом доби тварини проводили в середньому 5,4 години у повільному сні, трохи менше однієї години у швидкому сні та майже 3 години за жуванням їжі. Однак під час полярного літа кількість часу на сон суттєво скорочувалася.

Потім дослідники проаналізували дані ЕЕГ. Вони шукали мозкові хвилі, які виникають під час повільної фази сну – саме тоді відбувається відновлення сил. В ході дослідження ці хвилі виникали, коли північні олені займалися пережовуванням. Це перша ознака того, що ці тварини навчилися спати під час їди!

Назвали вчені й другу ознаку. Під час жування олені були спокійні, часто із заплющеними очима. “Вони знаходилися в дуже розслабленому стані, що нагадує положення тіла у повільній фазі сну”, – підкреслили дослідники.

В стані неспання тварини різко реагували на рухи сусідів під час їди, а стані сну, навпаки, не звертали жодної уваги й у принципі знижували свою фізичну активність.

Біологи зробили висновок про те, що саме це вміння дозволяє північним оленям якнайдовше залишатися активними під час полярного літа, коли їжа стає максимально доступною для цих тварин. Завдяки цьому вони швидко набирають вагу та ефективно готуються до суворої арктичної зими.

Північні олені у природньому середовищі на півночі Норвегії. Фото – Shutterstock

“Схоже, це ідеальна адаптація до Арктики, де є дуже короткий період року, коли потрібно постійно їсти, щоб запастися кілограмами”, – говорить один з авторів наукової роботи Габріела Вагнер.

Сон під час їжі може також пояснити, чому, на відміну більшості інших видів, які більше сплять взимку, північні олені, схоже, сплять однаково багато незалежно від пори року.

Як розповідало раніше BitukMedia, двоє оленів втекли із хижки Санта-Клауса у англійському графстві Саффолк. Аби зловити їх, поліції довелося кілька разів перекривати головну магістраль Англії.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі