Субота, 27 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Почалися клінічні випробування негормональних протизаплідних таблеток для чоловіків

Важливо

Випробування першої в історії негормональної протизаплідної пігулки, призначеної для чоловіків, розпочала британська фармацевтична компанія Quotient Sciences. Попередні гормональні препарати викликали велику кількість побічних ефектів. З новими так не буде – сподіваються дослідники.

Про це розповідає Interesting Engineering.

Тестований препарат називається YCT-529. Він перший у своєму роді, який дійшов до І фази клінічних випробувань. Крім презервативів та вазектомії, всі попередні варіанти чоловічої контрацепції, які проходили клінічні випробування, були гормональними. І їхні мінуси переважували плюси.

Виявилось, що гормональні засоби, що пригнічують тестостерон, призводили до великої кількості серйозних побічних ефектів. Тут і прищі, і підвищений ризик серцево-судинних захворювань, і збільшення ваги. А ще підвищена агресія та зниження лібідо.

Нова протизаплідна пігулка має стати більш ефективною та безпечною альтернативою для чоловіків. За рахунок чого?

YCT-529 – це негормональний інгібітор рецептора альфа-ретиноєвої кислоти (RAR-альфа). Це означає, що він блокує доступ до вітаміну А, який, своєю чергою, відіграє важливу роль в утворенні сперматозоїдів.

Дослідження, проведені понад 90 років тому, показали – якщо позбавити мишей, щурів та мавп вітаміну А, може спричинити їхнє безпліддя. Щоправда, YCT-529 працює дещо інакше. Доклінічні випробування нового препарату на мишах-самцях показали, що він різко знижує кількість сперматозоїдів і на 99% ефективний у запобіганні вагітності. Але головне – ефект оборотний на 100% і без будь-яких побічних ефектів. Принаймні так стверджують розробники.

Вчені сподіваються, що препарат так само працюватиме і на людях. Клінічні випробування І фази спрямовані на вивчення ефективності YCT-529, а також безпеки та переносимості препарату.

Загалом у випробуваннях беруть участь 16 чоловіків-добровольців. Якщо все піде за планом, то до середини 2024 будуть відомі результати. Однак до аптек препарат дістанеться не одразу – знадобиться ще низка випробувань та клінічних схвалень, які можуть тривати роки.

Науковці вважають, що препарат, який не містить гормонів, може революціонізувати статтєве життя чоловіків і жінок.

“YCT-529 блокує білок, а не гормони, щоб запобігти виробленню сперми. Ми вважаємо, що це буде більш привабливим для чоловіків. Нестача варіантів підкріплює багатовікову думку про те, що запобігання вагітності — це “відповідальність жінки”. Це не так, і ми прагнемо розробити перші безгормональні протизаплідні таблетки для чоловіків, які є ефективними, зручними та тимчасовими”, – наголосив Акаш Бакші, співзасновник і виконавчий директор YourChoice Therapeutics.

Як розповідало раніше BitukMedia, у США 20-річна Вайолет Квік, яка користувалась контрацептивом, завагітніла і народила дитину. В цьому не було нічого дивного, якби маля не народилось з внутрішньоматковою спіраллю в руці.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі