Субота, 4 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Найбільше озеро в історії Землі внесли до Книги рекордів Гіннеса

Важливо

Стародавнє море Паратетіс включили до Книги рекордів Гіннесса як найбільше озеро в історії Землі – 2,8 млн квадратних км. Його розміри уточнили в дослідженні 2021 року, але тільки нещодавно сторінка з рекордом з’явилася на сайті Книги.

Про це повідомляє Gizmodo.

Вчені з Утрехтського університету спільно з колегами з Бразилії та Німеччини підрахували, що Паратетіс займав територію в 2,8 млн квадратних км. Це можна порівняти з площею Середземного моря. Водойма простягалася від Альпійських гір на заході до Туркменістану на сході. Озеро існувало приблизно 11 млн років тому. Після його часткового пересихання утворилися Чорне, Каспійське та Аральське моря.

Дослідники використовували різні техніки, щоб зібрати дані про Паратетис, зазначає Книга рекордів. Зокрема, було збудовано 3D-мапи підводного рельєфу та враховано тектонічну активність. На думку авторів наукової статті, дослідження давньої водойми допомагає передбачити зміни, які загрожують сучасним морям та озерам.

Назва “Паратетіс” запропонував 1924 року геолог Володимир Ласкарєв. Термін вказує на те, що водойма була частиною древнього океану Тетіс, але відокремилася від нього з утворенням Альп, Карпат і ще кількох гірських систем.

Як розповідало раніше BitukMedia, у 2023 році наука все ще не визначилась з відповіддю, яка річка найдовша у світі? Заради істини географи пройдуть 7 тис. км.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі