П’ятниця, 3 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Час поставити крапку: експедиція Південною Америкою з’ясує, що довше – Амазонка чи Ніл

Важливо

В наш час було б справедливим припустити, що наука вже дала вирішальні відповіді на деякі з найбільших запитань, що стосуються світу природи – або принаймні тих, які залежать від суто фізичних вимірювань. Але одне, здавалося б, просте питання продовжує бентежити: яка річка найдовша у світі? У 2023 році наука все ще не визначилась з відповіддю. Заради істини географи пройдуть 7 тис. км.

Про це розповідає CNN.

Титул “найдовшої річки світу” офіційно належить африканському Нілу. Це визнають такі авторитетні джерела, як Британська енциклопедія та Книга рекордів Гіннеса. Але майбутня експедиція річкою Амазонка команди міжнародних дослідників, які планують подорожувати на плотах, верхи та на човнах із сонячними панелями, готується оскаржити це.

Запланована п’ятимісячна експедиція, яка вирушіть у квітні 2024 року, має на меті подолати повну довжину Амазонки за допомогою сучасних супутникових технологій картографування річки, аби раз і назавжди науково довести, що Амазонка — це не просто найпотужніша річка у світі, але й найдовше.

Керівник бразильської експедиції Юрі Санада. Фото – Aventuras Produções

“Ніл схожий на хробака, а Амазонка — на анаконду”, — розповідає 55-річний бразильський лідер експедиції Юрі Санада, досвідчений дослідник і кінопродюсер. Він впевнений, що Амазонка несе в чотири рази більше води, ніж будь-яка інша річка. “Нема з чим рівняти – у нас найбільша річка. Але чи найдовше, побачимо”, – каже Санада. За його словами, місія майбутньої експедиції – нанести річку на мапу у всіх деталях, а також задокументувати її біорізноманіття.

Експедиція під назвою “Річка Амазонка: від льодовиків до моря” стартує в Андах, її учасники подолають понад 7 тис. км територією Перу, Колумбії та Бразилії та вийдуть до берегів Атлантичного океану. Це дозволить з’ясувати точну протяжність Амазонки.

Річка Амазонка на території Перу
Річка Ніл. Фото – Khaled Desouki/AFP/Getty Images

Експедиція фінансуватиметься міжнародними організаціями, такими як Клуб дослідників (The Explorer Club) та Гарвардська електронна бібліотека (Harvard Digital Collections). “У разі успіху така ж експедиція пізніше вирушить на Ніл”, – повідомив Санада.

На сьогодні довжина Амазонки становить, за різними даними, від 6275 до 6992 км, а довжина Нілу — від 5500 до 7088. Але вимірювати річки можна по-різному. У випадку з протистоянням Нілу та Амазонки проблема в тому, що велика американська річка у своїй верхній течії нагадує гіллясте дерево, і завдання географів – знайти справжнє джерело. Нині таким вважають початок річки Апурімак на півдні Перу.

У 2014 році американський дослідник Джеймс Контос висунув альтернативну теорію, згідно з якою джерело річки Амазонки знаходиться в північному Перу. А це означає, що її довжина щонайменше на 77 км більша, ніж вважається.

Деякі експерти припускають, що річка Мантаро в Перу, що глибоко в Андах, є найвіддаленішим джерелом Амазонки. Фото – Jonathan Chancasana/Alamy Stock Photo

Тепер 51-річний Контос має намір подолати 7 тис. кілометрів від початку річки Мантаро далеко в Перуанських Андах до впадання Амазонки в Атлантичний океан, аби підтвердити свій здогад. А на початку 2025 року друга група дослідників під проводом французької дослідниці Селін Кусто, онуки знаменитого океанографа Жака Іва Кусто, проїде на конях берегом річки Апурімак.

Як розповідало раніше BitukMedia, в одній з найзабрудненіших річок Центральної Америки процвітає вразливий вид крокодилів. Схоже, рептилії просто не в курсі, що живуть у водах, які стали каналізацією для столиці Коста-Рики.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі