П’ятниця, 17 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

“Погорів” на курчатах: упіймали хижака, якого не бачили 130 років

Важливо

В Австралії місцевий фермер недорахувався курчат і грішив на кішку. А натомість упіймав тварину, яка довгі роки вважалася зниклою. Йдеться про плямистого квола – вид сумчастої куниці, якого не бачили у штаті Південна Австралія понад 130 років.

Про це розповідає The Guardian.

У вересні 2023 року Пао Лін Цай, фермер з Південної Австралії, втратив одного зі своїх курчат через хижака. Той благополучно втік, але чоловік встиг зробити кілька фотографій нападника.

Не знаючи, кого він побачив, фермер зв’язався зі службою Національних парків та охорони дикої природи Південної Австралії, та її співробітники встановили пастку для тварини. Одного дня експерти виявили всередині плямохвістого квола, також відомого як тигровий квол або тигрова кішка (Dasyurus maculatus).

“Я очікував знайти кішку, але знайшов цю тварину, яка перебуває під загрозою зникнення”, – розповів Пао Лін Цай. Плямохвістий квол зустрічається в інших частинах країни, але в Південній Австралії його не бачили понад 130 років, сказав рейнджер туристичного району Лаймстоун-Коуст Росс Андерсон. “Було кілька неофіційних спостережень, але ніхто насправді не фотографував тварину або не тримав її в руках”.

Тигровий квол знаходиться під загрозою зникнення також і на острові Тасманія. Австралійський фонд охорони довкілля вважає, що у дикій природі залишилося лише близько 14 тис. особин. “Тут вони вважаються вимерлими внаслідок втрати середовища, через хижаків і конкуренцію з такими істотами, як кішки та лисиці”, — додав Андерсон.

Тигровий квол. Фото – Wikipedia

Фахівці зазначають, що не можуть з впевненістю сказати, звідки взявся упійманий квол. Вони відвезли тварину до ветеринара, де її вилікували від корости та взяти кілька волосків для дослідження ДНК.

Повідомляється, що куницю випустять назад у дику природу у звичну місцевість. Також зазначається, що експерти використовуватимуть камери та пастки, щоб побачити, чи є у вказаному районі інші кволі, а місцевих мешканців закликають утриматися від встановлення власних пасток.

Як розповідало раніше BitukMedia, австралійський вид куниць – кволи – опинився під загрозою зникнення через непереборне прагнення до спарювання. Тварини настільки сильно прагнуть сексу, що наражають себе на небезпеку і часто гинуть.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі