Субота, 20 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

“Живі копалини” вподобали токсичну річку, яка більше схожа на каналізацію (ВІДЕО)

Важливо

В одній з найзабрудненіших річок Центральної Америки процвітає вразливий вид крокодилів. Схоже, рептилії просто не в курсі, що живуть у водах, які стали каналізацією для столиці Коста-Рики.

Про це розповідає ScienceAlert.

Щодня сміття та стічні води з домогосподарств і фабрик Сан-Хосе потрапляють у річку Тарколес, яка вимиває шини та пластик у навколишні мангрові зарості.

​Тим не менш, близько 2 тисяч американських крокодилів пристосувались до життя в токсичній річці, яку можна назвати свідком десятиліть боротьби країни з утилізацією відходів.

“Це надзвичайно забруднена територія, але це не вплинуло на популяцію крокодилів”, — розповів Іван Сандовал, біолог з Національного університету Коста-Рики.

“Річка Тарколес є найбільш забрудненою річкою в Коста-Риці та однією з найбільш забруднених у Центральній Америці. Тут можна знайти важкі метали, нітрити, нітрати та велику кількість людських відходів”, — додав експерт з крокодилів.

​За даними Міжнародного союзу охорони природи, у світі залишилося лише близько 5000 видів крокодилів, які мешкають у 18 країнах. Десятиліття полювання і втрата довкілля поставили крокодилів у надзвичайно вразливе становище.

Організація вважає крокодилів “вразливим” видом, але зазначає, що їхня чисельність за останні роки зросла. Популяція Коста-Рики “здорова та міцна”.

Дійсно, великі рептилії, що гріються на сонці й іноді харчуються рибою, яка піднімається каналом з моря, здаються байдужими до близько 150 видів бактерій, які, за словами Сандовала, виявили в річці. 

За словами біолога, ці хижаки — “живі копалини”, здатні вижити навіть у найсуворіших умовах. Фактично стародавні рептилії “виграли в генетичній лотереї”, адже їм не потрібно було нічого змінювати мільйони років — “вони ідеальні створіння”.

Зазначимо, що річкові крокодили є місцевою визначною пам’яткою — щороку сюди злітаються сотні туристів, щоб на власні очі бачити цих великих хижаків. Місцеві мешканці проводять екскурсії на човнах, щоб туристи могли ближче розглянути рептилій, а дехто навіть годує крокодилів, хоча це суворо заборонено.

Сандавал припускає, що надалі це може стати проблемою — біолог вважає, що з часом рептилії звикнуть до людей, що позначиться на їхньому способі життя.

​Коста-Рика має вражаючі екологічні характеристики: третина її території позначена як охоронна, 98 відсотків відновлюваної енергії та 53 відсотки лісового покриву, згідно з даними екологічного агентства ООН. Однак закон не завжди суворо застосовується, як у випадку з річкою Тарколес. 

Як повідомляло раніше BitukMedia, ветеринари Національного парку “Еверглейдс” у США провели розтин спійманої змії завдовжки близько 5,5 метра. А всередині знайшли іншого хижака — 1,5-метрового алігатора. За словами вчених, такий тяжкий обід для бірманського пітона — незвичайне явище. Відео, на якому крокодила дістають зі змії, вражає.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі