П’ятниця, 10 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Міг би бути дійсно страшним – один із нових видів їжаків назвали на честь вампіра

Важливо

Науковці відкрили п’ять нових видів їжаків у Південно-Східній Азії. У тварин замість голок росте м’яка шерсть. Одного із них назвали на честь в’єтнамського вампіра.

Про це повідомляє ВВС.

Частину із видів відкрили під час мандрівок до тропічних лісів, а два представники різних видів уже зберігалася у музеях протягом десятиліть. Їх вважали підвидом уже відомого виду, але тепер провели переоцінку.

Мініатюрні ссавці схожі на вигляд, але команда науковців виявила ключові відмінності в їхніх генах, а також відмінності у їхній тілобудові, зокрема будові голови та зубів.

“У їжаків круті щелепи. Вони маленькі, але мають гострі зуби. Якби вони більшими, вони були б дійсно страшними”, – каже доктор Мелісса Гокінс зі Смітсонівського національного музею природної історії.

Один із видів назвали  Hylomys macarong, на честь фольклорного в’єтнамського персонажа – вампіра.

Той самий Hylomys macarong. Фото: https://novataxa.blogspot.com/

Відкриття свідчать про дивовижне різноманіття життя на планеті Земля, яке все ще належить пізнати, каже доктор Гокінс.

Hylomys dorsalis seen in the wild on Mount Murud, Sarawak, Borneo, Malaysia.
Hylomys dorsalis  отримав власний вид, до того вважався підвидом. QUENTIN MARTINEZ

“Ми думаємо, що вивчили світ природи, але навіть про такі групи, як ссавці, особливо їхніх найменших представників, ми досі знаємо дуже мало. Відкриття нових видів може привернути увагу до екосистем тропічних лісів, яким загрожує небезпека”, – додає вона.

Як розповідало BitukMedia, популяція звичайного (європейського) їжака останніми роками швидко скорочується. Щоб розібратися в причинах загибелі тварин та з’ясувати, як довго живуть їжаки у дикій природі, датські вчені у 2016 році попросили співгромадян приносити знайдені тушки загиблих їжаків. Так був знайдений Торвальд – найстаріший їжак у світі.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі