П’ятниця, 19 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Встановлено вік найстарішого їжака у світі

Важливо

Популяція звичайного (європейського) їжака останніми роками швидко скорочується. Щоб розібратися в причинах загибелі тварин та з’ясувати, як довго живуть їжаки у дикій природі, датські вчені у 2016 році попросили співгромадян приносити знайдені тушки загиблих їжаків. Так був знайдений Торвальд – найстаріший їжак у світі.

Про це розповідає The Guardian.

697 мертвих їжаків, що мешкали як у містах, так і у сільській місцевості, понад 400 волонтерів з усієї Данії зуміли зібрати за рік.

Вчені, які опублікували звіт у журналі Animals, визначали вік їжаків за лініями зростання на зрізі нижньої щелепи. Як і випадку річних кілець у дерев, одна лінія відповідає одному року життя. Саме таким чином вдалося виявити найстарішого європейського їжака.

Майже 700 мертвих їжаків було зібрано та вивчено в рамках громадського наукового проєкту Danish Hedgehog Project. Фото – Tue Sorensen

Це самець, якому на момент смерті було 16 років! Досі рекорд тривалості життя належав ірландській їжачисі, яка прожила дев’ять років.

Їжак-довгожитель, якому дали ім’я Торвальд, мешкав на околицях міста Сількеборг в центральній Данії. Торвальд міг би прожити ще довше, якби не нещасний випадок — його покусав собака, і літній їжак загинув внаслідок інфекції.

Крім Торвальда, знайшли ще двох їжаків-довгожителів віком 11 і 13 років. Менше з тим, середня тривалість життя їжаків — близько двох років.  Але приблизно третина тварин не доживає навіть до року, з’ясували дослідники. При цьому самці в середньому живуть довше за самок, що дуже незвичайно для ссавців.

Найчастіше їжаки гинуть під колесами машин. У липні в датських їжаків пік сезону спарювання: у пошуках партнера тварини поводяться активніше, долають великі відстані та частіше перетинають автотраси. Так вчені пояснили, чому влітку гине найбільше їжаків.

Як розповідало раніше BitukMedia, австралійські кволи опинились під загрозою зникнення через непереборне прагнення до спарювання. Тварини настільки сильно прагнуть сексу, що наражають себе на небезпеку і часто гинуть.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі