Вівторок, 30 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Нобелівська премія у Швеції відбувалась під акомпанемент українського композитора

Важливо

Під час церемонії вручення Нобелівської премії-2023 у Стокгольмі 10 грудня виконували музику українського композитора Валентина Сильвестрова.

Відео з церемонії нагородження це засвідчує, розповідає “Українська правда”.

Відкривала церемонію композиція “Вечірня серенада” з циклу “Тиха музика”. Мелодія лунала після промови шведської кінознавиці, голови ради директорів Нобелівського фонду Астрід Содерберг Віддінг.

Композиція Сильвестрова стала одним з восьми творів, які Королівський філармонічний оркестр Стокгольма обрав для урочистої події. 

До слова, 86-річний Валентин Сильвестров – один із найвідоміших сучасних українських композиторів, народний артист України, лауреат Шевченківської премії, почесний доктор Києво-Могилянської та Острозької академій, має орден “За заслуги” ІІІ ступеня, орден Ярослава Мудрого.

Нагадаємо, лауреатами Нобелівської премії з медицини у 2023 році стали вчені, які сприяли розробці ефективних мРНК-вакцин проти COVID-19.

А вчені-хіміки Мунгі Бавенді, Луї Брус та Олексій Єкімов отримали “нобелівку” за відкриття та розробку квантових точок.

Також Нобелівський лауреат-2023 у галузі фізики Ференц Крауш обіцяв витратити свою премію на благодійність та допомогу українцям. Він планував передати гроші фонду Science4People, який сам і заснував.

Як розповідало раніше BitukMedia, престижна нагорода може погано позначитися на науковій продуктивності і часто знаменує кінець кар’єри вченого. Такий висновок зробили вчені зі Стенфордського університету (США) та Університету Ватерлоо (Канада). Слава та тимчасові зобов’язання, які приходять з честю здобуття “нобелівки”, відволікають від подальших досліджень.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі