Неділя, 5 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

“Пам’ять світу”: до списку документальної спадщини ЮНЕСКО внесуть листи на бересті

Важливо

Естонія, Латвія, Литва, Польща та Україна подали спільну заявку про номінування листів на бересті до Списку документальної спадщини ЮНЕСКО “Пам’ять світу”. Національна комісія Естонської Республіки у справах ЮНЕСКО надіслала груповий запит 28 листопада.

Про це повідомило Міністерство культури та інформаційної політики України.

До списку планують долучити листи на березовій корі, надіслані з Сибіру в 1945 – 1965 роках. Також включать інші особисті матеріали, створені політв’язнями та депортованими. Загалом налічується 148 документів 1940 – 1965 років.

Від України подали матеріали, що зберігаються у Національному музеї історії України у Другій світовій війні, Музеї тоталітарних режимів “Територія Терору” та Тернопільському обласному краєзнавчому музеї.

Головна концепція програми ЮНЕСКО “Пам’ять світу” полягає у тому, що “всесвітня документальна спадщина є загальним надбанням, вона повинна всіляко зберігатися та захищатися в інтересах усіх, повинна бути доступною всім на постійній основі, без якихось перешкод і з відповідним визнанням культурних традицій та особливостей”.

У списку ЮНЕСКО “Пам’ять світу” міститься 558 найменувань, 5 з яких пов’язані з Україною:

  • документальна спадщина “Колекція єврейського музичного фольклору (1912 – 1947)”, подана Україною та внесена до Списку 2005 року;
  • Архіви Радзивіллів та Несвижська бібліотечна колекція“, подані спільно з Фінляндією, Литвою, Польщею, рф та Білоруссю у 2008 році, та внесені до Списку в 2009 році; 
  • Акт Люблінської унії“, поданий Україною спільно з Польщею, Литвою, Білоруссю і Латвією у 2016 році, та внесений до Списку в 2017 році;
  • Документальна спадщина, пов’язана з аварією на Чорнобильській АЕС“, подана Україною у 2016 році, та внесена до Списку в 2017 році;
  • Документальна спадщина Бабиного Яру“, внесена до Списку в 2023 році.

Програма ЮНЕСКО “Пам’ять світу” (Memory of the World Programme) — це міжнародна ініціатива, розпочата у 1992 році. Вона має на меті забезпечення визнання документальної спадщини, що має міжнародне, регіональне та національне значення, ведення реєстру цієї спадщини та присудження емблеми з метою її ідентифікації.

Пам’ять світу — це документальна спадщина (документована колективна пам’ять народів світу), яка являє собою значну частину світового культурного надбання. Завдяки ній можна прослідкувати еволюцію думки, відкриттів та досягнень суспільства. Йдеться про спадщину минулого для нинішнього та майбутнього світових спільнот.

Нагадаємо, 22 листопада Україна вперше увійшла до Комітету Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Це дозволяє реалізувати нові можливості реалізації Конвенції про охорону всесвітньої культурної і природної спадщини, яку ратифікували у 1988 році. Зокрема, тепер Україна може включати об’єкти до Списку всесвітньої спадщини, а також до Списку всесвітньої спадщини під загрозою.

Як розповідало раніше BitukMedia, ЮНЕСКО планує створити перший у світі музей викрадених артефактів.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі