Четвер, 2 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Боротьба за клімат – на Карибах створили перший у світі заповідник для кашалотів

Важливо

Карибська держава Співдружність Домініка створила перший у світі заповідник для кашалотів. Акваторія площею 800 кв км є місцем харчування та розмноження місцевих китів цього виду. Кажуть, їх фекалії допомагають зменшити рівень СО2.

Про це повідомляє The Guardian.

Рішення про створення заповідника місцева влада Домініки прийняла цього понеділка.

“Ми хочемо переконатися, що ці величні та надзвичайно розумні тварини захищені, і продовжують підтримувати наші води та наш клімат здоровими”, — заявив прем’єр-міністр Домініки Рузвельт Скерріт у заяві.

Із кашалотами пов’язаний один курйозний факт, що робить їх значимими для екосистеми Домініки. Ці кити випорожняються близько до поверхні, оскільки коли вони опускають нижче 3 км під воду, нежиттєвоважливі функції у них вимикаються. Саме біля Домініки кашалоти лишають найбільше фекалій, ніж будь-де у світі. Науковці не знають, чому вони обрали саме цей острів. Але велика кількість відходів у воді сприяє тому, що активно розростається планктон. Він вловлює вуглекислий газ із повітря, і коли помирає, забирає його із собою на дно океану. Тож опосередковано кашалоти ще й допомагають у боротьбі зі зміною клімату.

Кашалоти потерпають, коли б’ються об кораблі, заплутуються у риболовних сітках чи труяться стоками із сільськогосподарських ферм. До початку китобойного промислу, у світі було близько 2 млн кашалотів. Зараз їх близько 800 тис. Самка народжує маля раз у 5-7 років.

Як повідомляло BitukMedia, y Кенії оголосили офіційний вихідний, щоб висадити 100 млн дерев. Уряд цієї африканської країни має на меті висадити 15 млрд саджанців за 10 років в рамках боротьби зі змінами клімату.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі