Середа, 1 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Птах залітний: рідкісний гривастий голуб дістався східного узбережжя Австралії (ВІДЕО)

Важливо

На східному узбережжі Австралії вперше зустріли гривастого голуба — рідкісного птаха, який гніздиться на островах від Південно-Східної Азії до Меланезії. Це єдиний живий представник роду Caloenas і найближчий живий родич вимерлого маврикійського дронта. Голуб отримав прізвисько Емеральд, не боїться людей і дозволяє фотографувати себе. Як він потрапив на Зелений континент залишається для орнітологів загадкою.

Про це розповідає ABC News.

На початку листопада на популярному серед туристів острові Грін, що за 30 км на північний схід від Кернса, з’явився незвичайний гість – гривастий або нікобарський голуб (Caloenas nicobarica). Цей яскраво забарвлений вид голубів веде наземний спосіб життя і поширений на дрібних островах Південно-Східної Азії, Мікронезії та Меланезії.

В Австралії нікобарські голуби не живуть, а найближчим до цього континенту місцем, де вони гніздяться, вважаються Соломонові острови. А це, між іншим, за понад 1500 км! На східному узбережжі Австралії гривастих голубів раніше ніколи не зустрічали — хоча 2017 року один представник цього виду залетів на західне узбережжя країни.

Отже, залишається незрозумілим, як він потрапив до Австралії – прилетів самостійно? Його приніс сюди шторм? Або ж птах втік з неволі?

Нікобарський голуб близький до вимерлого дронта. Фото – Whitney Zelenitsky

Після того, як повідомлення про гривастого голубя, який встиг отримати прізвисько Емеральд, з’явилися в соцмережах, чимало орнітологів-аматорів подались на острів Грін і були вражені – голуб зовсім не боїться людей, заглядає до кімнат і дозволяє знімати себе на камеру. Це незвичайна поведінка для цих голубів – в дикій природі вони, як правило, полохливі та обережні.

Відловлювати Емеральда, поміщати його в зоопарк або присипляти австралійська влада не планує. Бо тоді, у 2017-му, гривистого голуба спіймали і відправили на карантин. А домашнього голуба на прізвисько Джо, який, як припускали, дістався Австралії на кораблі зі США, взагалі хотіли приспати, доки не з’ясувалося, що насправді це місцевий птах.

Гривасті/ нікобарські голуби вважаються найближчими живими родичами дронтів (Raphus cucullatus). Йдеться про додо, нелітаючих голубів з острова Маврикій, які вимерли у XVII столітті. Не дивно, що американська компанія Colossal планує взяти геном гривастого голуба за основу свого проєкту з відродження дронтів.

Як розповідало раніше BitukMedia, орнітологи повернули в дику природу Нової Зеландії доісторичних птахів такахе.

.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі