Середа, 1 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Вважались вимерлими: орнітологи повернули в дику природу доісторичних птахів такахе (ВІДЕО)

Важливо

Орнітологи повернули до Нової Зеландії рідкісних нелітаючих птахів такахе. Їх вважали вимерлими з 1898 року. Вчені відновлювали їхню популяцію більше півстоліття. Цього року загальна чисельність такахи вперше перевищила 500 особин.

Про це пише The Guardian.

Як і багато новозеландських птахів, такахе (Porphyrio hochstetteri) еволюціонували окремо від місцевих ссавців. Вони не літають, мають зріст близько 50 см і живуть у горах. Друга назва цього птаха — безкрила султанка. У Міжнародній Червоній книзі такахе отримав статус виду, якому загрожує небезпека зникнення.

Історично склалося так, що такахе розвивалися на тих територіях, які не були заселені ссавцями за часів їхньої еволюції. Через це вони нагадують доісторичних птахів, пояснюють вчені. Археологи вважають, що вони жили у Новій Зеландії від епохи плейстоцену, що почалася 2,58 млн років тому і закінчилася 11 700 років тому.

З 1898 року такахе вважались повністю вимерлими. Побутувала думка, що їхню популяцію знищили тварини, які прибули до Нової Зеландії разом з людьми – горностаї, кішки, тхори і щури. Не обійшлось й без допомоги мисливців.

Однак у 1948 році вдалося знайти близько 30 гнізд з живими такахе. Відтоді біологи створили навколо них спеціальну природоохоронну зону, а також почали розводити птахів у неволі під наглядом фахівців.

Фото – Pseudopanax / Wikimedia Commons

Спочатку природоохоронці зібрали та штучно інкубували яйця, щоб їх не їли хижаки. Люди годували пташенят за допомогою ляльок із характерними для птахів червоними дзьобами.

Після розведення птахів у неволі Департамент охорони природи поселив такахе в острівних заповідниках та національних парках. А минулого тижня 18 птахів випустили в долину озера Вакатіпу-Ваймаорі — гірську місцевість Південного острова Нової Зеландії.

Якщо такахе приживуться на новому місці, у жовтні дослідники випустять на волю ще сімох птахів. Ще десяток молодих особин планують поселити в долині на початку 2024 року.

Птах Такахе був поширений но всій території Нової Зеландії. На Північному острові птаха називали мого, на Південному — такахе. Новозеландські тубільці маорі полювали на такахе через їхнє оперення.

Фото – Wikipedia

Вчені, які вивчали природу Нової Зеландії, спочатку збирали усні повідомлення про дивного птаха, але оскільки речові докази існування такахе не збереглися, вони вирішили, що птах — міфічна істота з маорійських сказань.

Як згодом вважали, останню особину такахе спіймали в 1898 році, після чого вид було занесено в реєстри вимерлих тварин.

Між іншим, такахе зображено на монеті номіналом в 1 Новозеландський долар, випущеній в обіг 1982 року.

Як розповідало раніше BitukMedia, науковці планують оживити величезнего нелітаючого птаха додо з острова Маврикій в Індійському океані. 

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі