Неділя, 28 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Горилі вперше провели клітинну терапію артриту

Важливо

У зоопарку Будапешта (Угорщина) провели перше у світі лікування артриту у горили. Була застосована трансплантація стовбурових клітин. Раніше таке лікування вже успішно проводили собакам та коням.

Про це розповідає Phys.

Вчені з Університету Шеффілда вперше застосували терапію стовбуровими клітинами для лікування остеоартриту в горили.

Співробітники зоопарку помітили, що літня самка горили (Gorilla) Лізель останнім часом важко ступає на ліву ногу. Ретельне обстеження ветеринарами виявило у тварини ураження колінного та кульшового суглоба, притаманні артриту.

Остеоартроз – це прогресуючий дегенеративний процес суглоба. Коли хрящ зношений і пошкоджений, процес стає незворотнім. Сучасні методи лікування зосереджені на симптоматичному контролі, а не на лікуванні самої хвороби.

Використання стовбурових клітин для лікування артриту та регенерації пошкодженого хряща в останні роки було успішно апробовано на собаках і конях. А невеликі клінічні випробування на людях також показали, що вони є багатообіцяючим методом лікування.

Вважається, що Лізель стала першим приматом у світі, який отримав лікування та успішно скористався результатами роботи дослідницької групи. Для цього зоопарк за підтримки вчених Шеффілдського університету налагодили співпрацю з компанією Stem CellX.

Лізель отримала мезенхімальні стовбурові клітини від молодої самки горили Ньяунди. Клітини вилучили в ході невеликої планової операції останньої. Перш ніж трансплантувати їх пацієнтці, фахівці Stem CellX очистили їх та розмножили у лабораторії.

Втручання пройшло успішно, але надалі ветеринари спостерігатимуть за станом Лізель, аби з’ясувати, чи допомогла клітинна терапія покращити її самопочуття.

Як розповідало раніше BitukMedia, шимпанзе вперше навчили грати у Minecraft.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі