Субота, 27 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Вчені вигадали, як зробити шкідливі страви набагато кориснішими

Важливо

Це закон природи – смачна їжа зазвичай шкідлива для нас. Але нові дослідження показують, що простий трюк приготування може різко скоротити жири, сіль і доданий цукор, і при цьому залишити страви такими ж привабливими.

Про це розповідає New Atlas.

Співробітники Університету Пенсільванії досліджували, чи існує спосіб знизити рівень насичених жирів, натрію та цукру у 10 популярних стравах, зберігаючи їх смак для споживачів.

Вчені створили три різні варіанти приготування м’ясного рулету, пирога з куркою, макаронів з сиром, тістечок, курки у вершковому соусі, чилі, яблучного пирога, макаронів з м’ясним соусом, тако і піци.

Першу страву приготували за оригінальним рецептом з усіма смачними жирами, сіллю та цукром, які входять до складу традиційної страви. Її позначили як OG. Друга стала більш здоровою версією страви, в якій вчені постаралися виключити якнайбільше шкідливих інгредієнтів, зберігши при цьому якомога більше загального смаку страви. Цей рецепт назвали стравою з покращеною поживною цінністю. Його позначили NI.

Зрештою вчені створили третю версію кожної страви: другий рецепт посилили додаванням трав та спецій, таких як перець, кайєнський перець, розмарин тощо. Ці страви назвали “з покращеним смаком та поживною цінністю” (FENI). Рецепти передали дослідницькій групі з близько сотні споживачів.

Наприклад, у рецепті курки з вершковим соусом в оригінальному рецепті використовувалося 107 г солоної олії (½ склянки), 22 г солі (1,2 столові ложки) та 931 г незбираного молока (близько 4 склянок). У рецепті NI використовували 71 г рослинної олії (⅓ склянки), 488 г знежиреного молока (близько 2 склянок), 488 г знежиреного молока (близько 2 склянок) та 9 г солі (1,5 чайної ложки). У версії FENI використовували інгредієнти рецепту NI і додавали порошок цибулі, часниковий порошок, насіння гірчиці, чорний перець, петрушку і зелень кропу.

Учасники дослідження заявили, що версія страви з куркою від FENI їм смакує більше ніж оригінальна. Такі ж результати показали брауні, в яких було менше цукру та солі. П’ять інших страв FENI отримали оцінки приблизно рівні з рецептам OG — яблучний пиріг, макарони з м’ясним соусом, м’ясо тако, чилі та м’ясний рулет. Більш здорові страви виявилися однаково привабливими навіть з меншою кількістю жиру, солі та цукру. Їхній смак заповнили травами та спеціями.

За оцінками учасників, лише версії FENI піци, макаронів з сиром та пирога з куркою не дотягували до рецептів OG.

Як розповідало раніше BitukMedia, штучний язик підказав рецепт дієтичного шоколаду.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі