Вівторок, 30 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

“Він ніколи не закінчується”: книжковий клуб через 28 років дочитав останній роман Джеймса Джойса

Важливо

На прочитання “Поминок за Фіннеганом” (Finnegans Wake), останнього роману ірландського письменника Джеймса Джойса, в каліфорнійського книжкового клубу пішло 28 років. За місяць учасникам вдавалося обговорювати лише по одній сторінці. Роман добре відомий своїм експериментальним стилем і репутацією одного з найскладніших творів художньої літератури в західному каноні.

Про це пише The Guardian.

Організований режисером Джеррі Фіалкою книжковий клуб з Лос-Анджелеса закінчив читати роман ірландського письменника Джеймса Джойса “Поминки за Фіннеганом” (1939).

Твір має 628 сторінок – автор писав його 17 років, а поціновувачі літератури читали з 1995 року. До пандемії зустрічі проходили щомісяця у місцевій бібліотеці, а під час локдауну їх перенесли в Zoom.

Читати розпочали ще 1995 року в одній з бібліотек Лос-Анджелеса. У середньому кожне зібрання відвідувало 10–30 людей. Зазвичай клубу вдавалось прочитати книгу за пару місяців. Однак у випадку з Джойсом так не вийшло: спочатку за одну зустріч вдавалося прочитати дві сторінки, а потім обговорення ставали дедалі довшими та глибшими, тому учасники клубу встигали за місяць проаналізувати одну або дві сторінки роману.

Книжковий клуб за читанням “Проминки за Фіннеганом” у 2008 році. Фото – Alfred Benjamin/Courtesy of Gerry Fialka

Таким чином клубу на прочитання роману знадобилося більше часу, ніж його авторові на його написання. Джойс працював над книгою 17 років, чотири з яких забрала творча криза.

Джеррі Фіалці при заснуванні клубу було 42 роки, а зараз вже 70. Читанню останнього роману Джойса режисер присвятив майже півжиття, проте він не вважає етап, що завершився, чимось суттєвим. “Я не хочу брехати, це було не так, ніби я побачив Бога. Це було не так вже й важливо”, – сказав Фіалка.

При цьому він назвав хибними слова про те, що читання книги завершилося. “Ми не закінчили. Останнє речення переривається на середині і переносить на початок книги. Вона циклічна, вона ніколи не закінчується”, – зазначив режисер.

За його словами, у листопаді клуб повернувся на третю сторінку твору. “Наступної книги не буде. Ми читатимемо лише одну книгу. Завжди”, – додав Фіалка.

Ірландський письменнник Джеймс Джойс (1882-1941) працював над “Поминками за Фіннеганом” майже двадцять років. Складність читання “Поминок” полягає у формі твору: текст Джойса написаний у формі “потоку свідомості”. Книга сповнена авторських неологізмів, каламбурів та посилань на слова з 80 різних мов. Невдовзі після публікації роману письменник помер і не встиг залишити коментарів до свого твору.

Як розповідало раніше BitukMedia, нащадки Габріеля Гарсіа Маркеса передумали та опублікують його невиданий твір.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі