П’ятниця, 3 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Вагітні відтепер можуть самостійно обирати час декретної відпустки

Важливо

Відтепер вагітна жінка за власним бажанням зможе визначити дату початку декретної відпустки. Для цього достатньо після 30 тижня вагітності подати заяву лікареві, який веде вагітність.

Про це повідомило Міністерство охорони здоровʼя України.

Нещодавно Верховною Радою було прийнято Закон, згідно з яким вагітна жінка має право розпочати декретну відпустку пізніше. Нині він реалізовуватиметься на практиці відповідно до виданого наказу МОЗ, який пройшов державну реєстрацію та набрав чинності. 

Якщо ж вагітна захоче й далі працювати, то під час першого візиту до лікаря після початку 30 тижня вагітності вона має подати заяву лікареві, який веде її вагітність, із зазначенням дати, з якої сформують медичний висновок про тимчасову непрацездатність (МВТН). Якщо пологи стануться до зазначеної в заяві дати, МВТН сформують від дати пологів.

Такий процес не впливатиме на загальну тривалість МВТН і відпустки відповідно. Що, своєю чергою, не призводитиме до зменшення розміру допомоги з вагітності та пологів.

Як було раніше? Якщо жінка спостерігалася в лікаря під час вагітності, лікар з початком 30 тижня вагітності формував пацієнтці медичний висновок про тимчасову непрацездатність (МВТН) за категорією “Вагітність та пологи”, і з цієї дати жінка мала йти у декретну відпустку. На підставі цього медичного висновку формувався електронний лікарняний, який автоматично потрапляв до роботодавця.

Якщо ж жінка бажала продовжити працювати, вона могла це зробити, але при цьому кількість днів відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами зменшувалася пропорційно до кількості днів, що вона продовжувала працювати. Крім того, зменшувався і розмір допомоги з вагітністю та пологами, оскільки він обумовлений фактичною тривалістю відпустки.  

Як нагадує МОЗ, стандартний строк МВТН складає 126 календарних днів, але для жінок, в яких народилося кілька дітей або були ускладнені чи передчасні пологи, цей строк продовжується ще на 14 днів.

Жінка може продовжити працювати, а початок допологової відпустки перенести на більш зручний для неї період. Саме тоді і буде сформований медичний висновок про тимчасову непрацездатність і, відповідно,  нараховуватимуться соціальні виплати.

Тепер частину допологової відпустки жінка зможе перенести на післяпологовий період.

Як розповідало раніше BitukMedia, українка, яка скаржилася на здуття, народила дівчинку вагою 3 кг.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі