П’ятниця, 3 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Астронавтки із МКС запустили на навколоземну орбіту ранець із інструментами. Випадково

Важливо

Астрономи на Землі віднині можуть спостерігати обертання на орібіт космічного ранця із ремонтними інструментами. Його випадково втратили астронавтки з МКС Лорал О’Гара та Ясмін Могбелі.

Про це повідомляє Space.com.

Вартіст спорядження – $100 тис. Висота орбіти ранця становить близько 320 км. Астронавтки випадково випустили його з рук під час виходу у відкритий космос 1 листопада.

Тепер ранець летить попереду МКС. Неозброєним оком його побачити неможливо – його світіння трохи нижче необхідної межі. Але ентузіастам, які зацікавляться, будуть потрібні мінімально потужні оптичні прилади.

Експерти кажуть – шанс, що ранець чи інструменти впадуть комусь на голову, мінімальний. Він пообертається кілька місяців, а потім дезінтегрується у земній атмосфері – десь у березні наступного року.

Тим часом, ранець уже класифікували – як звичайне космічне сміття. Йому присвоїли номер ID 58229 / 1998-067WC. У неділю японський астронавт Сатоші Фурукава побачив, як ранець пропливає над горою Фудзі.

Як розповідало BitukMedia, науковці з Університету Яманасі та Японського агентства аерокосмічних досліджень змогли виростити у космосі ембріони мишей на борту МКС. У них не виявили серйозних відхилень та мутацій ДНК.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі